Γιατί Κάποιοι Αποθήκευσαν το Μέλλον μας στα Έγκατα της Γης;

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


21 Μαίου: Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem έλεγαν οι αλχημιστές και μ’ αυτό εννοούσαν την ενδοψυχική αναζήτηση του Μυστικού Ήλιου, του εσωτερικού Δράκου, της μεταμορφωτικής δύναμης και της ύστατης αλήθειας που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του.
Σήμερα, οι ίδιες αυτές κουβέντες επιστρέφουν στην σκέψη μου όταν έπεσε στην προσοχή μου μια ενδιαφέρουσα είδηση – πως το ψηφιακό μας γονιδίωμα αποθηκεύτηκε σε μυστικό υπόγειο οχυρό, βαθιά κάτω από τις Άλπεις ώστε αν μια μέρα οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη εξαφανιστούν, αυτοί που θα έρθουν μετά από εμάς, να ανακαλύψουν ένα μοναδικό θησαυρό κρυμμένο στα έγκατα της γης.
Θυμίζοντας κάτι από την Σπηλιά του Αλαντίν, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν λίγες ημέρες, είναι σχεδόν παραμυθένια και έχουν ως εξής…
Συνοδευμένοι από αυστηρούς μαυροντυμένους φρουρούς, Ευρωπαίοι επιστήμονες, αρχειοφύλακες και βιβλιοθηκάριοι, μετέφεραν μια ψηφιακή χρονοκάψουλα στο λεγόμενο «ελβετικό Φορτ Νοξ», μέσα σε ένα λαβύρινθο από υπόγεια τούνελ και πέντε διαδοχικές ζώνες ασφαλείας και την απέθεσαν σε μια κρύπτη, κάτω από τις πλαγιές όπου βρίσκεται το Γκστάαντ, ο δημοφιλής προορισμός για σκι.
Το σφραγισμένο κουτί με τον κώδικα, κρυμμένο πίσω από μια πόρτα 3,5 τόνων, περιέχει το «κλειδί», ώστε οι άνθρωποι του μέλλοντος να μπορούν να διαβάσουν, τα πάντα για την ύπαρξη μας.
Η φιλόδοξη πρωτοβουλία, κόστους 15 εκατ. ευρώ, αποτελεί το αποκορύφωμα του τετραετούς σχεδίου «Πλανήτες», που συνδυάζει την εμπειρία 16 ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, αρχείων και ερευνητικών ινστιτούτων, ώστε να διατηρηθεί η ψηφιακή περιουσία της ανθρωπότητας, καθώς οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν κάθε λίγο και λιγάκι ξεπερασμένο το υπάρχον υλικό και λογισμικό.
… οι παραπάνω κουβέντες είναι δανεισμένες από την ιστοσελίδα newsit.gr και ασφαλώς παραπέμπουν σε μια παλαιότερη προσπάθεια αποθήκευσης σπόρων.
Ήταν στις αρχές του 2008, όταν η Νορβηγική κυβέρνηση είχε επισημοποιήσει την κατασκευή της Πράσινης Κιβωτού όπου αποθηκεύτηκαν 4,5 εκατομμύρια είδη σπόρων, 130 μέτρα βαθιά, κάπου στον παγωμένο βορρά.
Η ύπαρξη παρόμοιων υπόγειων κατασκευών προφύλαξης πολιτισμού και πληροφοριακού υλικού σε βιολογική και μη μορφή, αποκαλύπτονται τακτικά τελευταία. Άραγε, κάποιοι προετοιμάζονται για το επερχόμενο τέλος; Γνωρίζουν κάτι το οποίο δεν μας το λένε –όπως χαρακτηριστικά έλεγε η διαφημιστική καμπάνια της ταινίας 2012 του Roland Emmerich – ή πρόκειται απλά για προνόηση;
Ταυτόχρονα δεν μπορώ να μην σκεφτώ και τα υπολείμματα του παγωμένου πολιτισμού που ανακάλυψε η εξερευνητική ομάδα του Μισκατόνικ, στην γνωστή νουβέλα του Χ. Φ. Λάβκραφτ At the Mountains of Madness (1936).
Ένας αρχαίος κόσμος που έσβησε, ζωντάνεψε ξανά φέρνοντας στην εποχή μας τους εφιάλτες του. Θα μπορούσε το ίδιο να συμβεί με τις σύγχρονες υπόγειες Κιβωτούς; Να μεταφέρουν δηλαδή εκτός από την γνώση μας, και τα λάθη μας στο μέλλον;
Θα μπορούσε! Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, ο συμβολισμός πιστεύω είναι εμφανής! Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, φαίνεται πως επιστρέφουμε στην φροντίδα της Γαίας, ζητώντας από εκείνη να διαφυλάξει το μέλλον ώστε μια μέρα να εκκολαφθεί ξανά ο άνθρωπος σαν ένας καινούργιος Μίθρας από το λίθινο αυγό του ύπνου.

9 comments:

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο απο το Facebook

Vasilis Scheidt
Δεν μπορώ να πώ πως δεν με προβληματίζει αυτή η εμμονή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια σχετικά με το μη μέλλον της Ανθρωπότητας ή και της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη μας γενικότερα. Από την μια πλευρά αποθηκεύονται, σε μια Νέα Κιβωτό του Νώε στα βάθη των αιώινιων πάγων της Νορβηγίας, εκατομμύρια σπόροι φυτών, δέντρων κλπ. (αναρωτιέμαι αν ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται και τα λεγόμενα παραισθησιόγονα ή και ψυχεδελικά και αν ναι, με ποιό σκεπτικό; Αν πάλι όχι, γιατί όχι;)
Και τώρα έρχεται αυτό το νέο για να τροφοδοτήσει εκ νέου συνωμοσιολογικά και εσχατολογικά σενάρια. Δεν λέω πως είναι λάθος κινήσεις, ίσα ίσα, καλά κάνουν κάποιοι να θέλουν να διασφαλίσουν σε περίπτωση τεράστιας καταστροφής, αν όχι μια αναβίωση της Γης όπως την ξέρουμε, τουλάχιστον υλικό για μελέτη και ίσως ανάπτυξη (από ποιούς;;;). Μα τι (προ)βλέπουν επιτέλους; Και γιατί αυτές οι κινήσεις δεν είναι κρυφές αν όντως βλέπουν κάτι; Μήπως θέλουν να μας προετοιμάσουν σιγά σιγά; Και από ποιούς προέρχεται αυτό το γενετικό υλικό; Τι άτομα έχουν διαλέξει για να εκπροσωπήσουν το ανθρώπινο είδος; Το γονιδίωμα αυτό έχει υποστεί επεμβάσεις είτε αφαιρετικές, είτε προσθετικές ή είναι ακριβώς όπως το αφαίρεσαν από τους δότες του;
Στην τελική, γιατί όλες αυτές οι προφυλάξεις; Από ποιόν πρέπει να προστατευθεί αυτό το υλικό; Και μάλιστα με ένα τέτοιο πομπώδες τελετουργικό; Κι αν όντως συμβεί κάποια μεγάλη καταστροφή, πως να βρεί κάποιος τον δρόμο "μέσα σε ένα λαβύρινθο από υπόγεια τούνελ και πέντε διαδοχικές ζώνες ασφαλείας" ώστε να ανακτήσει αυτό το υλικό;
Μήπως μας δουλεύουν τελικά;

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Δεν νομίζω πως πρέπει να το «κουράζουμε» τόσο! Πρόκειται όντως για ένα «μπουκάλι στον ωκεανό», όπως περίπου έγινε με τα Voyager! Μπορεί να μην βρεθεί ποτέ και όλα να πάνε χαμένα… αν όμως βρεθεί; Αν όπως ακούστηκε τελευταία, κάποιος πραγματικά βρήκε (βρει) την κιβωτό που στείλαμε εκεί έξω (θάψαμε εκεί μέσα) δεν άξιζε κάθε κόπο;

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Σχόλιο από Facebook

Sasha Non Serviat
Βασικά *θέλω* να συμφωνήσω με τον Γιώργο...! (διατηρώντας κάθε επιφύλαξη που προξενεί ένας υγιής κυνισμός!)

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Σχόλιο από Facebook

Vasilis Scheidt
Γιώργο , ξεκαθάρισα ήδη πως δεν θεωρώ λάθος μια τέτοια κίνηση. Απλά όλο αυτό το εμφατικό σκηνικό που στήθηκε, τo timing αλλά και το γεγονός πως βλέπω να παίρνονται μέτρα να διασφαλιστεί το μέλλον μας, αλλά να αγνοούν το παρόν επιδεικτικά, με κάνουν να αισθάνομαι πως παρακολουθώ ένα θέατρο του παραλόγου, που έχει στόχο να μας αποπροσανατολίσει για άλλη μια φορά.
Επίσης, δεν είναι περίεργο που όλες αυτές οι ερωτήσεις που έκανα μένουν πραγματικά αναπάντητες; Γιατί, πέραν των επιγραμματικών στοιχείων που συνοδεύουν αυτές τις ανακοινώσεις, οι λεπτομέρειες αυτών των επιχειρήσεων, οι πραγματικές λεπτομέρειες δεν θα μαθευτούν ποτέ. Και συνήθως Γεώργιε το "ζουμί" κρύβεται στο περιθώριο αυτών των λεπτομερειών, στα "ψιλά γράμματα".
Ε, όχι δεν θα γίνω ένας ανόητος χειροκροτητής λοιπόν. Θα¨"κουράζω' με ερωτήσεις και πάντα θα προσπαθώ να διακρίνω και την άλλη πλευρά και να την τονίζω.
Θεωρώ πως αυτός ο ρόλος είναι σπουδαιότερος από αυτόν του χειροκροτητή.

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Σχόλιο από Facebook

Sasha Non Serviat
"αλλά να αγνοούν το παρόν επιδεικτικά, με κάνουν να αισθάνομαι πως παρακολουθώ ένα θέατρο του παραλόγου"

Εξαιρετικά πετυχημένη παρατήρηση...

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Σχόλιο από Facebook

Vasilis Scheidt
Έχω άλλη μια ερώτηση, αλλά αυτή απευθύνεται σε σένα Γιώργο. Τι ήταν αυτό σχετικά με τον Voyager που ανέφερες; Πάνε 32 χρόνια από τότε που εκτοξεύθηκε, αν δεν κάνω λάθος έχει περάσει ήδη την ζώνη Κούιπερ και βρίσκεται περίπου 8-10 δις μιλια μακριά από την Γη, ανάμεσα σε σκοτεινούς πλανήτες και περιφερόμενα αντικείμενα του διαστήματος. Επικοινωνούμε ακόμα μαζί του, τουλάχιστον μέχρι το 2020 αν δεν κάνω λάθος θα είναι σε λειτουργία.
Η μηπως προκειται για τον Voyager 2;

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Έε… ελπίζω να μην παρεξήγησες το παραπάνω μου σχόλιο!! Φυσικά και δεν είναι λάθος να κάνουμε ερωτήσεις – οφείλουμε να αμφιβάλουμε, να κρίνουμε και να ρωτάμε. Απλά οι ερωτήσεις αυτές πρέπει να γίνονται και στα κατάλληλα άτομα αν θέλουμε να πάρουμε τις κατάλληλες απαντήσεις. Διαφορετικά κάνουμε υποθέσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μονοπάτια πολύ μακριά από το γεγονός αυτό καθέ αυτό.
Είμαι υπέρ τις διάνθηνσεις και του εμπλουτισμού των πραγμάτων, οπαδός του συγχρομυστικισμού και το προσπαθώ μέσω του blog της Αποφένειας να καταδείξω νοήματα σε ένα κόσμο υψηλών παραδοξοτήτων. Οπότε περισσότερο χαίρομαι από την προσφορά σου στα post μου, παρά αντιδρώ αρνητικά. :))

Σχετικά με το Voyager, αναφέρομαι σ’ αυτή την είδηση: http://www.redicecreations.com/article.php?id=10977

konion said...

1) Ἡ ἀνθρώπινη ματαιοδοξία δὲν ἔχει ὅρια.
2) Καλῶς πράττουν. Ἂς μείνη καὶ κάτι ὰπὸ ἐμᾶς.

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Σχόλιο από Facebook

Vasilis Scheidt
Κατ` αρχάς να ξεκαθαρίσω πως δεν υφίσταται οποιοδήποτε θέμα παρεξηγήσεως :). Γνωριζόμαστε αρκετό καιρό για να μην καταλαβαίνω το ύφος των κειμένων σου :)
Οι ερωτήσεις μου Γεώργιε δεν απευθύνονταν σε κάποιον ειδικά και φυσικά δεν περίμενα απαντήσεις. Και δεν ήταν "ρητορικές", ήταν νομίζω ουσιαστικές.
Βλέπεις, πάντοτε πίστευα πως οι ερωτήσεις είναι πιό σημαντικές από τις απαντήσεις. Ένα καλό βιβλίο είναι αυτό που σου δημιουργεί απορίες, θέματα να ψάξεις, που ανοίγει ορίζοντες να εξερευνήσεις, όχι αυτό που σου δίνει απαντήσεις έτοιμες και εγκλωβίζει το μυαλό σου σε στερεότυπα. Ακολουθώ το "μοτό" των αληθινών επιστημόνων.
"Επιστημονικό είναι αυτό που αμφισβητείται ανά πάσα στιγμή". Το αντίθετο, περιττό να πώ, είναι δογματικό και αντιεπιστημονικό.
Οπότε, νομίζω πως οφείλω να αμφισβητώ, να αντικρούω, να βρίσκω επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, ακόμα κι αν δεν συμφωνώ με την ροή της λογικής που ακολουθώ ενίοτε. Ομολογώ πως αρκετές φορές γίνομαι κουραστικός, δυστυχώς είμαι αμετροεπής, δεν έχω μάθει ακόμα να μπορώ να εμπεριέχω πολλά νοήματα σε λίγες λέξεις.
Και ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων για αυτό το ελάττωμα μου.

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.