Νέο Κεφάλαιο στον Πόλεμο της Ελληνικής Εκκλησίας με τον Τεκτονισμού

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


16 Ιανουαρίου: Μια καινούργια φαιδρότητα διεξάχθηκε χθες, ένα νέο κεφάλαιο προστέθηκε στην υπόθεση Εκκλησία Vs Τεκτονισμός: Με προσφυγή στον υπουργό οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ζητεί «τη διάλυση του Τεκτονικού Ιδρύματος και της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος καθώς και όλων των Στοών-"Ναών" που διατηρούν» με μια σειρά από αιτιολογίες, όπως το ότι αποτελεί σατανιστική θρησκεία!
Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της προσφυγής εδώ.
Προσωπικά όμως θα ήθελα να τονίσω το αστήριχτο των κατηγοριών. Καταρχήν τίποτα στον Ελευθεροτεκτονισμό δεν σχετίζετε με την σατανολατρεία αφού ούτε η ηθική και φιλανθρωπική φιλοσοφία του Τεκτονισμού ούτε τα σύμβολα του δεν συμβαδίζουν με το εγωκεντρικό και αθεϊστικό προφίλ του υπαρκτού Σατανισμού!
Ο συσχετισμός αυτός ξεκινά από συγγραφείς όπως τον Leo Taxil που το 1886 άρχισε με μια σειρά βιβλίων τον αντιμασονικό του αγώνα, συνδράμοντας σημαντικά στην αρνητική εικόνα που έχουμε σήμερα για τον Ελευθεροτεκτονισμό.
Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό όμως, είναι το γεγονός πως το 1897, ο Taxil ανακοίνωσε επίσημα πως όλα όσα είχε γράψει ήταν ψέμα – ο σπόρος βέβαια είχε φυτευτεί καλά!
Όσον αφορά το αν είναι θρησκεία ή όχι: ας ανατρέξουμε σ’ ένα ακόμη συγκαλυμμένο κεφάλαιο της ελληνικής εκκλησιαστικής ιστορίας… Το 1933, η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από την τότε Θεολογική Σχολή να συστήσει επιτροπή από οχτώ καθηγητές που θα έκριναν το βαθμό ασυμβατότητας του Ελευθεροτεκτονισμού με την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το πόρισμα-γνωμάτευση των καθηγητών προκάλεσε έκπληξη στους ιεράρχες αφού μονάχα ένας από τους οχτώ (καθηγητής Π. Μπρατσιώτης) υποστήριξε πως ο Τεκτονισμός είναι θρησκεία, χωρίς ποτέ όμως να συντάξει ξεχωριστό πόρισμα με το σκεπτικό του!
Στο κείμενο των καθηγητών (δημοσιευμένο στο περιοδικό Ανάπλασις τ. ΜΖ΄ Τευχ. 1-2 σελ. 5 του 1934) αναφέρετε εκτός των άλλων:
«Ο Μασσωνισμός δεν είναι θρησκευτική οργάνωσις, ουδέ σωματείον επιδιώκον θρησκευτικούς σκοπούς… Ο Μασσωνισμός δεν έχει άντιθρησκευτικόν χαρακτήρα. Τουναντίον ρητώς τονίζει τήν πίστιν εις Θεόν και εις τήν άθανασίαν τής ψυχής… και ουδείς δύναται νά γίνη δεκτός εν τή Στοά αν δεν δηλώσει άποδοχήν τών αρχών τούτων».
Παρόλ’ αυτά, η γνωμάτευση αγνοήθηκε και η Εκκλησία αδικαιολόγητα στηρίζει από τότε την άποψη του ενός! Βέβαια, αυτό που δεν κοινοποιεί είναι πως σ’ αυτή την «σατανιστική» οργάνωση συμμετείχαν και συμμετέχουν κατά καιρούς (μπορείτε να βρείτε εδώ ένα πλήρη και επίσημο κατάλογο των μυημένων κληρικών τεκτόνων), λαμπρά ονόματα της Ορθοδοξίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ'. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την πικρή σχέση της Ελληνικής Εκκλησίας με τον Τεκτονισμό, σας παραπέμπω στο σχετικό και καλά ενημερωμένο κεφάλαιο του Νίκου Ηλιόπουλου που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο Τεκτονισμός (Αρχέτυπο, 2009).
Σημείωση: θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Αντρέα που μου επισήμανε την είδηση σήμερα το πρωί…

13 comments:

Anonymous said...

Χμμ...Τεκτονισμός.

Σύμβολα και αρχετυπα, τελετουργικές ακολουθίες για την μύηση και τελετουργικά λεγόμενα για τις συνάξεις.
Κλειστή ομάδα με εμφανή αλληλοϋποστήριξη υπεράνω θεσμών.

Σατανισμός με την θεσμοθετημένη έννοια του όρου σίγουρα δεν είναι μια και αυτός ο όρος είναι θεσμικά κατοχυρωμένος από άλλους.
Τώρα το ποια οντότητα είναι ο ΜΑΤΣ και αν υπάρχει...?

Να διωχθεί ποινικά δεν μπορεί γιατί δεν παρανομεί σε τίποτα.

Θρησκεία είναι...? Semantics!

Συνεισφορά...Αρνητική για το σύνολο θετική μόνο για τα μέλη του.

Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η Εκκλησία σχετικά με το θέμα είναι να μην ασχοληθεί και παρέχει αιτίες συσπείρωσης.

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Το χθεσινοβραδινό Σάββατο ο Κώστας Χαρδαβέλλας φιλοξένησε στην εκπομπή του Οι Πύλες του Ανεξήγητου μεγάλο αφιέρωμα για τον Τεκτονισμό –αναρωτιέμαι αν το timing της προσφυγής ήταν τυχαία από πλευράς του Μητροπολίτη!– στο οποίο παρουσιάστηκαν αρκετά κατατοπιστικά βίντεο μέσα από πολλές ελληνικές Στοές, συνεντεύξεις από σημαντικές φιγούρες του τεκτονισμού (Ριζόπουλος, Λιακόπουλος, κ.α.) αλλά και ορισμένες φαιδρότητες όπως οι διαστρεβλωμένες απόψεις του δημοσιογράφου Γ. Παπαζήση.
Παράλληλα παρακολούθησα τα δεκάδες μηνύματα που αναρτήθηκαν στο επίσημο forum της εκπομπής διαπιστώνοντας για ακόμη μια φορά πως η μέθη της παραπληροφόρησης κυριαρχεί για τα καλά στον μέσο αναγνώστη/θεατή!
Δυστυχώς οι περισσότεροι δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως άμα θέλουμε να καταλάβουμε τον Ελευθεροτεκτονισμό θα πρέπει να τον μελετήσουμε μέσα στο ιστορικό πλαίσιο που αναπτύχθηκε, όπως και να έχουμε την στοιχειώδη παιδεία αν όχι την θέληση να γνωρίσουμε την σημασία των συμβόλων και την λειτουργία τους στην ψυχολογία του ανθρώπου!
Ο Τεκτονισμός είναι πρώτα από όλα ένα σύστημα εσωτερική εργασίας και όπως ακριβώς η ψυχανάλυση, οφείλει να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, με το δικό του εθιμοτυπικό, τους δικούς του όρους και κανόνες! Αντίστοιχα το αποτέλεσμα είναι η ψυχανοδία… έννοιες που συχνά λησμονούμαι καθώς καθημερινά βαδίζουμε σκυμμένοι χαμηλά από την αστική μας μελαγχολία!

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Μερικά σχόλια μονάχα…
Σχετικά με την αλληλοϋποστήριξη – αναπτύχθηκε λίγο ως πολύ λόγο της συντεχνιακής καταγωγής του Τεκτονισμού, όμως πλέον σήμερα βασίζεται στην απλή λογική πως ο κάθε άνθρωπος εμπιστεύεται πιο εύκολα αυτούς που ξέρει πως συμμερίζονται την ίδια φιλελεύθερη ιδεολογία μαζί του! Μην φαντάζεσαι πως η αλληλοϋποστήριξη υπάρχει ακόμη και όταν η πράξη κάποιου υπερβαίνει τους νόμους της πολιτείας ή της ανθρώπινης λογικής! Βέβαια υπάρχουν και οι μαύρες εξαιρέσεις, αλλά και που δεν υπάρχουν αυτές;
Σχετικά με τον ΜΑΤΣ – δεν είναι οντότητα, αλλά έννοια. Μια περιγραφή του θείου. Κατά βάση έχει χριστιανικό χαρακτήρα, αλλά μπορείς να βρεις και αρκετά ελληνικά (πλατωνικά) στοιχεία που δηλώνουν άλλωστε και την βαθιά μεσογειακή καταγωγή του Τεκτονισμού.
Σχετικά με την κοινωνική συνεισφορά – εκτός του ότι αποτέλεσε στο παρελθόν φυτώριο πρωτοποριακών ιδεών που άλλαξαν την πορεία του δυτικού πολιτισμού, δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να αμφιβάλει για το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει μέχρι και σήμερα!

Anonymous said...

Είμαι Τέμτων 11 χρόνια.

Πουθενά δεν συνάντησα λατρεία του σατανά.

Πουθενά δεν συνάντησα θρησκευτική γενικά λατρεία.

Πουθενά δεν συνάντησα αποκρυφη θρησκυτική διδασκαλία.

Φίλοι μου όλα αυτά ειναι παραμύθια.

Τέκτων μπορεί να γίνει καθένας ελεύθερα, το δύσκολο ειναι να παραμείνει και να αισθάνεται ελεύθερος και χρηστοήθεις.

Anonymous said...

Ο μητροπολίτης Πειραιώς δεν είναι αφελής και ξέρει πως αυτή του η ενέργεια, που σίγουρα είχε και την έγκριση μέρους της Ιεράς Συνόδου, δεν πρόκειται να έχει κάποιο εμφανές αποτέλεσμα. Πιστεύω λοιπον πως εξυπηρετούσε δύο υπόγειους, αν και πολύ σημαντικούς, σκοπούς.
Σε πρώτο επίπεδο ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού. Μια ενέργεια την οποία αν την είχε κάνει ένας απλός πολίτης κανείς δε θα ασχολείτο σοβαρά μαζί της, τώρα θα εξεταστεί με σοβαρότητα και σεβασμό, γιατί απλά την έκανε ένας επιφανής κληρικός. Μια κίνηση εντυπωσιασμού, μια προσπάθεια να μας δείξουν πως ακόμα "Ο Δεσπότης κυβερνάει την πόλη". Είχαν χρόνια να γίνουν τέτοιες ενέργειες, από τις φαιδρότητες για τις ταυτότητες, και ειλικρινά μας είχαν λείψει.
Ο άλλος σκοπός αυτής της ενέργειας είναι ο εξής: Η προσφυγή λογικά θα απορριφθεί και η Εκκλησία θα έχει μια δικαιολογία του στυλ "Οι Μασώνοι που ελέγχουν τα πάντα, το έθαψαν κι αυτό...". Έτσι θα προσπαθήσει να συσπειρώσει το ποίμνιο, το οποίο εμφανίζεται αρκετά μουδιασμένο τον τελευταίο καιρό.

Γιάννης Σδράλης

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Εύστοχες παρατηρήσεις!

Anonymous said...

το ποίμνιο mpee mpeee mpeeee [to gnosto poimnio to filane oi mayroi lykoi sto elladistan, otan emena enas mou lisi mia aporia pou exo tha ton paradexto loipon H APORIA MOU.GIATI TEMAXIZOUN TOUS AGIOUS SE POLLA KOMATAKIA;SAS PARAKALO MIN RIKSETAI TIN MIKRI EROTISI STON KAIADA STIN λήθη του κυβερνοχώρου.EFXARISTO

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Δημοσιεύω αυτή την ερώτηση μόνο και μόνο επειδή ζητήσατε μια απάντηση… ας δοκιμάσω λοιπόν: καταρχήν αυτό που θα θέλατε να ακούσετε (και ως ένα σημείο ασφαλώς ισχύει) είναι για πρακτικούς (και κατά προέκταση οικονομικούς) λόγους. Εφόσον ένας Άγιος φέρει την χάρη του Αγίου Πνεύματος τότε μέρος του σώματος του μεταφέρει λίγο από αυτή την χάρη. Επειδή λοιπόν κάθε εκκλησία (ναός-χτίριο) θα πρέπει να αποτελεί συνέχεια αυτής της επαφής με το Άγιο Πνεύμα χρησιμοποιείτε ένα κομμάτι από το σώμα κάποιου Αγίου έτσι ώστε να ιεροποιήσει τον χώρο.
Προσέξτε όμως, η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται στον χριστιανισμό! Αντίστοιχα συμβαίνει στον Βουδισμό όπου τα υποτιθέμενα μέρη του Βούδα ή των εκεί αγίων βρίσκονται τοποθετημένα σε διασκορπισμένες στούπες, αλλά και στην αρχαιότητα, οι θυσίες που προσφέρονταν στους θεούς, διαμελίζονταν και μοιράζονταν στον κόσμο έτσι ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να μετέχουν.
Πέρα λοιπόν από τους όποιους συμφεροντολογικούς λόγους, πρόκειται για ένα «ιερό» διαμελισμό όπου κάθε κειμήλιο αποτελεί ένα μικρό κρίκο σε μια τεράστια αλυσίδα επαφής με το θείο.
Επίσης να προσθέσω εδώ, τον θρύλο του διαμελισμού της Κιβωτού του Νώε με τον ίδιο σκοπό, όπως επίσης και τον διαμελισμό του σταυρού του μαρτυρίου, ξανά πάλι για τον ίδιο ταλισμανικό σκοπό!

Anonymous said...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΗ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ . ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΧΙ Ο ΘΕΟΣ Η Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΛΕΣΧΗ - ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΦΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΟΕΣ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ. ΘΑ ΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΙΕΡΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΙΧΕ ΩΡΑΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΣΤΟ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑ ΗΘΙΚΗΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΑ ΘΕΙΑ.

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Βασικά δεν διαφωνώ στις απόψεις σας!! Απλά δεν κατάλαβα την πρόταση για τις Στοές. Σας υπενθυμίζω πως ο Τεκτονισμός είναι μια φιλοσοφική στάση ζωής και μια μύηση στα μυστήρια αυτού του κόσμου, όχι του επέκεινα. Δεν υπόσχεται κάποια μεταθανάτια απολαβή και πως θα μπορούσε άλλωστε. Και φυσικά, δεν είναι θρησκεία μήτε έχει δόγματα αλλά βασικούς κανόνες με τους οποίους αν κανείς δεν συμφωνεί έχει την δυνατότητα, ελεύθερα να αποχωρίσει…

Anonymous said...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΑΥΞΗΘΗΚΑ ΣΤΟΝ 14ο ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΡΩΤΗΘΗΚΑ, ΠΟΙΑ ΑΠΟΨΗ ΕΧΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ. ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΔΙΣΤΑΓΜΟ, ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΑΛΛΑΞΕ, Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΤΩΡΑ, ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΩ, ΟΤΙ ΟΛΕΣ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΕΟ(ΙΣΩΣ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΤΑΝΕΙ). ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, «Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ». ΝΟΙΩΘΩ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ, ΝΟΙΩΘΩ ΚΑΙ ΒΙΩΝΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Anonymous said...

Πάντοτε ο Ελευθεροτεκτονισμός συνεγείρει τα συναισθήματα.

Δεν μπαίνω στην λογική της κρίσης σχετικά με τα περί λατρείας κλπ. Οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος και μη αφελής μπορεί να αντιληφθεί την αλληλοπεριχώρηση υψηλής φιλοσοφίας και μυστικισμού γενικότερα οπότε...τα σχόλια σε αυτόν τον τομέα θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση αφελή.

Η βασική ένσταση όλων των πολεμίων του τεκτονισμού είναι στην μυστικότητα και στην αλληλοϋποστήριξη. Βέβαια άνθρωποι κοινών αξιών και πιστεύω είναι πιο πρόσφοροι για συνεργασία αλλά μια υγιής κοινωνία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ευάλωτη σε υπόγειες διαδρομές.

Εξάλλου δεν λείπουν οι φορές που εξόφθαλμα ανίκανοι άνθρωποι καταλαμβάνουν θέσεις ισχύος μέσω στοών...όπως και με όλων των ειδών τα άλλα ρουσφέτια...δεν είναι, δηλαδή, λίγες οι φορές που ο τεκτονισμός είναι απλά μια μορφή ρουσφετιού.

Γεγονός παραμένει ότι σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας πάντα θα υπάρχουν αυτοί που πάνε με την τάξη και αυτοί που πιστεύουν ότι η σειρά και η τάξη είναι για τους κατώτερους.

Ο ιδεολογικός φορμαλισμός του τεκτονισμού εκτρέφει τέτοιες συμπεριφορές πέρα από προσωπικές και συγκυριακές αστοχίες.

Γι αυτό πιστεύω ότι είναι μια δύναμη αρνητική για το κοινωνικό σύνολο.

Anonymous said...

Η ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΟΥΝ, ΕΥΚΟΛΑ ΟΙ ΜΗ ΜΥΗΘΕΝΤΕΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ. ΤΡΑΝΤΑΧΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΠΑΡΕΞΗΓΙΟΤΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΫΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ. ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΟΜΩΣ ΑΠΟΚΤΟΥΣΑΝ ΚΟΙΝΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΑΛΛΗΛΟΫΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΟΥΣΑΝ. Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΙΣΧΥΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΛΗΘΕΣ. ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΛΟΙ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ, ΤΗΣ ΒΙΟΠΑΛΗΣ, ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΠΑΥΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΗΘΗΣ. ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΣ-ΑΔΕΡΦΟΤΗΣ. ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ,ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΚΑΘΟΤΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ, Ο ΤΕΚΤΟΝΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ, ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΝΑΝ, ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΗΞΕΡΕ, ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΙ ΕΠΡΑΤΤΑΝ. ΜΙΛΑΩ ΣΥΧΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΥΣΤΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΙΧΑΝ ΚΟΙΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ. Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ. ΟΠΟΙΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΔΟΘΕΙ Η ΓΝΩΣΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΣΧΟΛΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ, ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ. Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ(Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ).'.

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.