Για μια Κοινωνική Ιστορία των Φαντασμάτων

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:

The Haunted: A Social History of Ghosts
Δεν έχει υπάρξει πολιτισμός στον πλανήτη μας που να μην έχει να παρουσιάσει τις δικές του δοξασίες για φαντάσματα. Ασφαλώς αυτό σημαίνει πως τα φαντάσματα είναι ένα αντικειμενικό φαινόμενο!
Το συμπέρασμα αυτό όμως δεν απασχολεί το συγκεκριμένο βιβλίο, παρά ο συγγραφέας του Owen Davies (καθηγητής του πανεπιστημίου του Hertfordshire, γνωστός από το βιβλίο του Grimoires: A History of Magic Books) αναζητά και παρουσιάζει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους κάθε εποχή και κοινωνία περιγράφει τα δικά της φαντάσματα!
Από τους αρχαίους νεκρούς και τα πνεύματα του μεσαίωνα, μέχρι τον νεώτερο κίνημα του πνευματισμού και τους σύγχρονους ghosthunters, αυτή είναι η κοινωνική ιστορία των φαντασμάτων.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Palgrave Macmillan.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω κάτι: όπως ίσως θα έχετε παρατηρήσει, τα τελευταία χρόνια εκδίδονται ολοένα και περισσότερα βιβλία παραδοξολογίας γραμμένα από καθηγητές πανεπιστημίων και ακαδημαϊκούς ερευνητές.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως την θεματική του παράξενου όχι μόνο την αποστρέφονται οι σύγχρονοι εκπρόσωποι της διανόησης –όπως συχνά ακούω από συμπολίτες μας– αλλά και εργάζονται συστηματικά για να οικοδομήσουν μια νέα επιστήμη που θα συμπεριλαμβάνει δημιουργικά την Παραψυχολογία και τους ευρύτερους τομείς της.
Βιώνουμε πραγματικά μια επανάσταση αντίληψης περί του πραγματικού και αξίζει πιστεύω να συμμετέχουμε όλοι μας…

0 comments:

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.