The Singularity is Near…

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


14 Νοεμβρίου: Έχετε προσέξει ασφαλώς την υστερία που πλαισιώνει το 2012. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αιτιολογούν την εν λόγω κατάσταση, εν συντομία όμως μπορώ να την περιγράψω ως μια βαρυτική παγίδα ιδεών, μια στιγμή εξόδου, και το σημείο προβολής της εσωτερικής μας ελπίδας για αλλαγή.
Η εσχατολογική μανία που έχει συνεπάρει τους ανθρώπους ανά την υφήλιο βασίζεται σε ένα βαθύτερο ένστικτο, ένα αρχέτυπο αν θέλετε ή ένα ψυχικό πρόγραμμα πιο σωστά που στόχο έχει την εξέλιξη του ανθρώπου.
Πιστεύω απόλυτα πως όπως όλα στην ζωή βρίσκονται σε κίνηση, έτσι και ο άνθρωπος κινείτε, δηλαδή εξελίσσετε. Η πορεία αυτή δεν ταυτίζετε αναγκαστικά με την έννοια της προόδου, αλλά με αυτή της μεταβολής ή σε ορισμένες φορές, με την μεταμόρφωση.
Το αν οι συνθήκες αλλαγής είναι εξωτερικές ή εσωτερικές, μακροκοσμικές ή μικροκοσμικές, επιβαλλόμενες ή αυτόεπιβαλλόμενες, είναι ένα ζήτημα που δεν νομίζω πως δέχεται μια καθολική απάντηση. Παρόλ’ αυτά, σήμερα μπορούμε να μιλάμε για την εφικτή ανατολή του μετά-ανθρώπου.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι αυθεντικοί προφήτες που κατασκευάζουν το μέλλον μας βαδίζουν ήδη ανάμεσα μας. Ο άνθρωπος θα περάσει πολλά μονοπάτια αλλαγής, και ένα από αυτά είναι αυτό της Μεγάλης Σύγκλισης.
Το πάντρεμα της ψυχρής μηχανής με την θερμή οργανική μας φύση αποτελεί μια πράξη ανίερη για πολλούς. Και δεν είναι ψέμα πως τα πρώτα υβρίδια αυτής της Μοναδικότητας θα είναι εφιάλτες.
Θα χρειαστούν πολλές γενιές πειραματισμών μέχρι ωσότου ο νέος άνθρωπος θα αναδειχτεί από τα τερωτόματα. Το ίδιο ακριβώς δεν συμβαίνει όμως και στην φύση;
Μήπως κάθε τι που σήμερα μπορεί και επιβιώνει αρμονικά, δεν προέκυψε μέσα από εκατομμύρια χρόνια δοκιμών στην κοσμική σούπα; Μήπως ακόμη και αυτό που σήμερα ορίζουμε ως συμμετρικό, δεν είναι στην ουσία του μια ευαίσθητη ισορροπία;
Η μόνη διαφορά μεταξύ της Φυσικής Επιλογής και της Τεχνητής Αλλαγής είναι ο χρόνος. Και η ανθρωπότητα θα πληρώσει τις δοκιμές της με μια σειρά από δυσάρεστες συνέπειες.
Παρόλ’ αυτά, η μεταμόρφωση θα συμβεί και αυτό διότι οι συνθήκες θα το απαιτήσουν.
Ο άνθρωπος βλέπετε πρέπει να κατοικήσει στα άστρα, είναι αυτό το πεπρωμένο του, να αναπτυχθεί και να ξεχυθεί όπως ακριβώς κάνει το παιδί όταν ενηλικιώνεται και αφήνει πίσω του την πατρική του οικία.
Ο νέος αυτός άνθρωπος λοιπόν, δεν θα θυμίζει σε πολλά τον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Μήπως όμως ο άνθρωπος της τρέχουσας εποχής θυμίζει σε πολλά τον homo που δρασκέλιζε τις ηπείρους πριν από 100.000 χρόνια;
Αντίστοιχα, οι μηχανές που σήμερα σχεδιάζουμε δεν θα μοιάζουν σε τίποτα με τις μηχανές του αύριο.
Η νανοτεχνολογία που θα μας μεταμορφώσει δεν θα συμπληρώνει απλά την ύλη, αλλά θα αναδομεί τα σωματίδια. Θα αλληλεπιδρά με την κοσμική ενέργεια που διαχέεται ελεύθερα γύρω μας, κάνοντας την επιθυμία του νου, αισθητή πράξη.
Αυτό θα είναι το απόλυτο επίτευγμα της Παραψυχολογίας, το ύστατο όνειρο της Νοητικής Επιστήμης. Και αυτό που σήμερα μοιάζει με υπόθεση φαντασίας, αύριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Και η μεταφυσική; Η πνευματικότητα; Το ιερό; Και αυτά με την σειρά τους θα αλλάξουν καθώς η ανθρώπινη φύση θα μεταστοιχειώνεται. Η τεχνολογία της μαγείας που ασκούνε σήμερα οι σοφοί μπορεί να ενισχυθεί από τις εξισώσεις της υψηλής φυσικής, και τότε οι λέξεις θα αποκτήσουν καινούργιο νόημα καθώς η σκέψη θα αγκαλιάσει περισσότερες από τις τρεις διαστάσεις μέσα στις οποίες οι αισθήσεις μας περιορίζονται.
Μήπως όμως όλα αυτά είναι άστοχα οράματα μιας ουτοπίας; Μια μορφή escapism από τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου; Η απάντηση είναι θετική. Γι’ αυτό πιστεύω πως ο νέος Αδάμ οφείλει να είναι περισσότερο φιλόσοφος παρά μια κενή υπολογιστική δύναμη. Γιατί μπορεί να αλλάξει το μέσο, δηλαδή το σώμα, δεν μπορεί όμως να αλλάξει ο θεμελιώδης λίθος που μας στηρίζει – το ίδιο το ασυνείδητο και τα αρχέτυπα που το αποτελούν.
Επειδή λοιπόν ο λόγος δεν αρκεί πάντα για να φτάσουμε στον πυρήνα της ανώτερης μας φύσης, καλούμαστε να συμπληρώσουμε τους μεθόδους αυτής της ψυχα-ανάλυσης με την συμπαράσταση της μηχανής.
Ο νέος Αδάμ των τρανσχιουμανιστών είναι ένας αυτοπραγματομένος άνθρωπος με όλη την σημασία της λέξης.
Οι αυριανοί θεοί της τεχνολογίας είναι οι άνθρωποι του σήμερα, είναι ο καθένας από εσάς.
Αποδεχτείτε την αυθεντική σας φύση. The Singularity is near…

0 comments:

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.