Η Παραψυχολογία στην Ελλάδα

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


21 Νοεμβρίου: Ο καλός φίλος και στενός συνεργάτης, Νικόλαος Κουμαρτζής, έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στην εφημερίδα Μακεδονία, (δημοσιεύτηκε σήμερα) σχετικά με την πορεία της Παραψυχολογίας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Πρόκειται για ένα κλάδο υπό ανάπτυξη, που χαίρει τον σεβασμό ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς του εξωτερικού, αλλά στην χώρα μας στερείτε ακόμη και της στοιχειώδους εκτίμησης!
Περιέργως όμως, όπως εξηγεί και ο Νίκος, η χώρας μας είχε αγκαλιάσει από πολύ νωρίς τις Ψυχικές Έρευνες, και μέσω της ερευνητικής ομάδας του Άγγελου Τανάγρα πραγματοποιούσε μια σειρά από πρωτοπόρα πειράματα.
Δυστυχώς όμως, ακόμη και αυτή, η τόσο σημαντική προσπάθεια του Τανάγρα, καλύφτηκε γρήγορα από την χαρακτηριστικά μας αδιαφορία.
Στο νέο τεύχος του mystery που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, ο Νικόλαος Κουμαρτζής μας προσφέρει από το αρχείο του την τελευταία συνέντευξη του μεγάλου εκείνου ερευνητή, γεμάτη με λόγια που θα συγκινήσουν αλλά και θα προβληματίσουν…

2 comments:

Anonymous said...

Πιστεύω ότι στον κύριο Κουμαρτζή αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την αξιόλογη προσπάθειά του.

Ερρίκος Σμυρναίος

Νικόλαος Κουμαρτζής said...

Να' σαι καλά Γιώργο για τα θετικά σου λόγια, όμως την τελευταία συνέντευξη του Α. Τανάγρα δεν θα την έβρισκα ποτέ δίχως τη βοήθεια σου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια από αξιόλογους ανθρώπους ώστε να απελευθερωθεί η Παραψυχολογία από την προκατάληψη και την σύνδεση της με ετερόκλητα στοιχεία (όπως η αστρολογία, η μελλοντολογία κ.ά.), και στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας βρίσκεται και το mystery που δημοσιεύει δίχως λογοκρισία έρευνες και μελέτες πάνω στον κλάδο.
Στα αμέσως επόμενα τεύχη, πέρα της συνέντευξης Τανάγρα, θα δημοσιευθούν και δύο πολύ σημαντικά κείμενα (ένα άρθρο και μία συνέντευξη) για το μέλλον της Παραψυχολογίας και τη σχέση της με τη Νοητική Επιστήμη, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Φιλικά,
Νίκος.

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.