Ντοκιμαντέρ για την Αφύπνιση στις Πραγματικές (Μαγικές) Διαστάσεις του Κόσμου

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


25 Ιανουαρίου: Όταν το 2004 κυκλοφόρησε η ταινία-ντοκιμαντέρ What the Bleep Do We Know!?, προκάλεσε τόσο μεγάλο κύμα ενθουσιασμού που σύντομα βρέθηκαν πολλοί που θέλησαν να την μιμηθούν.
Κάπως έτσι, προέκυψε μια σειρά από παραγωγές που προσπαθούσαν μέσω της έξυπνης σκηνοθεσίας, των ειδικών εφέ και της κατάλληλης μουσικής, να μυήσουν τους θεατές στα μυστήρια της μοντέρνας φυσικής, τα μεγάλα ζητήματα του εσωτερισμού, και όλα τα σπουδαία επιτεύγματα της νεότερης εποχής μας. Πολύ γρήγορα λοιπόν εμφανίστηκαν άλλοι μεγάλοι τίτλοι, όπως το Zeitgeist (2007), το Kymatica (2009) κ.α.
Η λογική ήταν ίδια, το περιεχόμενο όμως όχι.
Υπάρχει μια γενικότερη στροφή τελευταία σε ένα είδος νεωτεριστικής οπτιμιστικής φιλοσοφίας που προσπαθεί να παντρέψει την σοφία των εσωτερικών παραδόσεων με την οριακή επιστήμη. Το κατά πόσο αυτό είναι πετυχημένο βέβαια είναι μεγάλο ζήτημα που ίσως μας απασχολήσει κάποια άλλη στιγμή...
Στην συνέχεια θα ήθελα απλά να σας παρουσιάσω ορισμένους από τους πλέον σημαντικούς τίτλους αυτών των ανεξάρτητων ταινιών-ντοκιμαντέρ που εξετάζουν με ένα διαφορετικό τρόπο τα μεγάλα μυστήρια της ζωής, του ανθρώπου και του σύμπαντος.
Ένα από αυτά, είναι το Wake Up που βαδίζει στα χνάρια του What the Bleep, φλερτάροντας σημαντικά όμως με τα μεγάλα αινίγματα της Παραψυχολογίας. Και αυτό διότι, ο 36χρονος πρωταγωνιστής του, Jonas Elrod προσπαθεί να βρει το νόημα στα οράματα από τους αγγέλους και τα πνεύματα των νεκρών που άρχισε ξαφνικά να βλέπει καθημερινά!
Έτσι, έχοντας λάβει από τους ψυχιάτρους όλες τις απαραίτητες βεβαιώσεις πως τα οράματα του δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας παθολογίας, ταξιδεύει σ' όλο τον κόσμο για να συνομιλήσει με σημαντικά πρόσωπα της πνευματικής και επιστημονικής κοινότητας που μπορούν ίσως να καταδείξουν την αλήθεια στο φαινόμενο που βιώνει!
Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή του 2009 και μετά από το πετυχημένο πέρασμα του σε διεθνή φεστιβάλ, βρήκε πρόσφατα τον δρόμο του στην αγορά των DVD από τους ίδιους ανθρώπους που μας έδωσαν το What the Bleep και το The Secret.
Και από τις φιλοσοφικές αναζητήσεις ενός αλαφροΐσκιωτου, στην περιπέτεια που μας περιμένει μετά τον θάνατο, τα μυστικά της οποία αποκαλύπτονται στο ντοκιμαντέρ Infinity: The Ultimate Trip του 2009. Σ' αυτό, επιστήμονες και θανατοναύτες, άνθρωποι δηλαδή που γύρισαν πίσω από την Άλλη Πλευρά, μας διηγούνται τα βιώματα τους, και πως αυτά άλλαξαν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την ζωή.
Στο ίδιο κλίμα θετικισμού βρίσκεται και το καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ (επίσης του 2009), The Living Matrix στο οποίο μια στρατιά από ειδικούς παρουσιάζουν όλες εκείνες τις θεωρίες που συνδέουν τις απίστευτες θεραπευτικές δυνάμεις του εγκεφάλου με το πλαίσιο πληροφοριών και ενέργειας που συνενώνει το σύμπαν ολόκληρο!
Επίσης στα μυστήρια του εγκεφάλου μας ξεναγεί και το The Spirit Molecule ένα ντοκιμαντέρ του 2010 που παρουσιάζει πως οι παραφυσικές και πνευματικές εμπειρίες μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διμεθυλτριπταμίνης, και πως μέσω αυτής της ουσίας μπορούμε να επιτύχουμε την υπέρβαση!
Ενώ συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, το A Quantum Leap! του 2010, αποδεικνύει πως αυτό που ορίζουμε ως πραγματικότητα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον φυσικό κόσμο, και ως έτσι, είναι εφικτό να δρασκελίσουμε τα όρια των περιορισμών μας σε μια νέα κατάσταση υπερ-συνειδητότητας!
Κλείνοντας, δεν γίνεται να μην αναφερθώ και στο The Great Work του 2008, την εξαίρετη σειρά 5 επεισοδίων όπου μεγάλοι συγγραφείς, ψυχολόγοι και αποκρυφιστές (όπως ο Lon Milo DuQuette) αποκωδικοποιούν τα μυστικά των αρχαίων μυστηρίων, εξηγούν τους φυσικούς μηχανισμούς της μαγείας, και δείχνουν τον τρόπο για το πως η ζωή του απλού καθημερινού ανθρώπου, μπορεί να γίνει το πραγματικό Μέγα Έργο της μεταμόρφωσης του εαυτού!

3 comments:

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Michael Philippou
To "Wht the bleep do we know" kai to "The Secret" mou aresan san ntokimander. Egw tote, otan ta protoeida, ta sundiasa me to "The Peaceful Warrior" apo to biblio tou Dan Millman. Itan enas foberos sundiasmos prepei na omologisw kai egine tuxea alla...

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Andrew Athan
Από μικρός αισθανόμουνα σε διάφορες περιπτώσεις πράγματα σαν αυτά που εξηγούνται σε τέτοια ντοκυμαντέρ. Και όταν μετά από χρόνια παρουσιάζονται τέτοιες δουλειές μου επιβεβαιώνουν τις έντονες υποψίες και πεποιθήσεις που ανέκαθεν είχα βαθιά μέσα μου!
Έχα δει τις περασμένες χρονιές τα δύο Zeitgeist, και το Esoteric Agenda με το Kymatica και έχω υπόψην μου το DMT: The Spirit Molecule. Θα επιδιώξω οπωσδήποτε να δω και όλα όσα αναφέρεις στο κείμενό σου. Μπράβο που μας έκανες μια τόσο ενδιαφέρον ενημέρωση φίλε Γιώργο.
...Κάποιες περιπτώσεις όμως με χαλάνε, όπως πχ το Great Work που παρουσιάζεται πολύ εμπορικό με πολύ διαφημιστική σάλτσα προώθησης. -.-
Επειδή εντούτοις, επειδή κινεί κάποιο ενδιαφέρον στην θεματολογία του θα ψάξω να το βρω για να μου φύγει η περιέργεια.

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Panagioths Pangis
Ta 2 Zeitgeist ta exo dei kai einai poloi kala , elpizo na einai antaksio tou kai h trith tainia ths trilogias .

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.