Πέθανε ο Ιωάννης Φουράκης

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


01 Δεκεμβρίου: Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αναζητά να βρει διέξοδο από τα συσσωρευμένα προβλήματα, και ίσως μια νέα ισχυρή θέση μέσα στην διεθνή πολιτική (και πολιτισμική) σκακιέρα, η ιδέα περί μιας, κάποιας Ομάδας Έψιλον, έδωσε όραμα και ελπίδα σε χιλιάδες έλληνες.
Δυστυχώς, με το πέρασμα του καιρού η φιλολογία των «Ε» μετατράπηκε σε παραφιλολογία, και το θέμα εκφυλίστηκε σε απροσμέτρητα ύψη ευφυολογημάτων που περισσότερο με επιστημονική φαντασία έμοιαζαν, παρά με πραγματικότητα.
Σε μια εποχή λοιπόν που η Ελλάδα ματώνει, η αυλαία του μύθου των «Ε» χαμηλώνει ακόμη περισσότερο με τον θάνατο ενός από τους πρωτεργάτες της, τον συγγραφέα Ιωάννη Φουράκη.
Ο Φουράκης, γεννήθηκε το 1937 και από νωρίς ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες. Έγινε όμως περισσότερο γνωστός από το συγγραφικό του έργο, όπως και με την ένθερμη συνεργασία του με περιοδικά της εναλλακτικής αναζήτησης.
Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του είχε γίνει ξανά αισθητή μέσω των εμφανίσεων του στην τηλεόραση όπου ήταν καλεσμένος σε μια σειρά εκπομπών που αφορούσαν την Ομάδα Έψιλον, τα Παιδιά του 1983, και άλλα θέματα που άπτονται των ζητημάτων του παράξενου και της συνωμοσιολογίας.
Καθώς όμως η υγεία του το πρόδιδε τελευταία, ο αμφιλεγόμενος κατά πολλούς, αλλά σίγουρα ιδιαίτερος αυτός συγγραφέας, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή. Μαζί του, τελειώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το παράξενο στην Ελλάδα.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το έργο του Ιωάννη Φουράκη, μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο των εκδόσεων Τάλως.
Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν την τελευταία συνέντευξη του συγγραφέα, μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο του Μηνά Παπαγεωργίου Υπόθεση: Παιδιά του 1983.

19 comments:

Stratos Nikolaidis said...

Μετά τον Κεραμυδά, μας άφησε και ο Φουράκης... καλό τους ταξίδι στον κόσμο του αγνώστου, και μακάρι να τους απαντηθούν όλα τα ερωτήματα εκεί που θα είναι.

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

ΙΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ, ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΡΩΣΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ..
ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ...ΘΑ ΜΟΥ ΛΕΙΨΕΙ.....

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Giannis Konstantinidis
‎:/ Krima......Kalo tou taksidi

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Sasha Non Serviat
Καλογραμμένο κ ισορροπημένο το κομμάτι, Γιώργο, μπράβο.

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Giorgos Arseniou
Καλο ταξιδι να εχει, οπου και να ναι ο προορισμος του...

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Aggelikos Drakos
Πολύ λιπάμε που δεν κατάφερα να τον γνωρίσω απο κοντά...Ξερει κανεις κατι για την κηδεία?

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Stamatis Vekidis
καλο του ταξιδι...

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Manuel Nikolas Marakakis
είθε να αναπαυτεί εν ειρήνη...

Anonymous said...

καλό σου ταξίδι θείε μου !!!
οι αναμνήσεις και το έργο σου θα μας συντροφεύουν πάντα!

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Dimitris Marantidis
θεος σχωρεστον, τον γνωρισα απο κοντα σε ένα κυκλο ατομων-ερευνης που διατηρουσε, ενας τερας πληροφοριων υπηρξε, σε πολλα συμφωνουσα κι ειχε ψαξει θεματα εμμονικα βαθια, σε αλλα διαφωνουσα πληρως.

Anonymous said...

Σε τέτοια δυσάρεστα συμβάντα,ένα συχνό λάθος που βλέπουμε είναι αγιοποίηση κυρίως από άτομα ενός στενού κύκλου.
ΝΑΙ είναι δυσάρεστο γεγονός ο θάνατος κάθε ατόμου κ μας προκαλεί λύπη γιατί σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε κ εμείς ή κάποιος από τους συγγενείς/φίλους μας.
ΑΛΛΑ μην φτάνουμε σε σημείο να παρουσιάζουμε τον μακαρίτη ως τον μεγαλύτερο συγγραφέα/διανοητή που πέρασε από την Ελλάδα ,μετά τον Καζαντζάκη!

Εν τέλει το κείμενο σου ήταν πολύ ωραίο και κράταγε τις αποστάσεις!

Anonymous said...

η κηδεία είναι αύριο στις 3.30 στο Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής..

καλο σου ταξίδι θείε μου..

- said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

daskale Ioanni tha mas lipsis poly
Kalo taxidi stoys aenaoys aitheres

apo ton kyklo Pandis Nikos.

Anonymous said...

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ. ΑΦΥΠΝΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟ ΚΡΙΣΕΩΣ ΕΠΟΧΗ. ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.

Anonymous said...

Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα,μαχητής στη ζωή. Καλό ταξίδι. ΝΚ

Anonymous said...

Από εδώ έμαθα για τον θάνατο του Ιωάννη Φουράκη! Λυπήθηκα πολύ! Πνεύματα τόσο ανήσυχα και ζωντανά δεν πρέπει να χάνονται! Θα μας λείψουν οι ομιλίες του!

Anonymous said...

Θεος χωρεστον τον ανθρωπο,ελπιζω οτι πλεον γνωρισε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ γιατι οπως παραδεχθηκε στη τελευταια του ομιλια κατα τ'αλλα μας ΔΟΥΛΕΥΕ κανονικα οπως και πολλοι αλλοι.Κριμα γιατι πολλα νεα και με αγαπη για την Πατριδα και την Ιστορια τους ελευθερα πνευματα γινονται αντικειμενα εκμεταλευσης.Δεν κατηγορω τον Κο Φουρακη ισα ισα του αναγνωριζω το σθένος να παραδεχτει εστω και στο τελος της ζωης του την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Μαρακι said...

Έχω στενοχωρηθει πολυ που εφυγε...νιωθω οτι ειμαι μονη μου πλεον στον κοσμο του ανεξηγητου!τον εμπιστευομουν απολυτα!ελπιζω να τον συναντησω σε κανενα αστρικο ταξιδι...

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.