Τι Βρίσκεται Πέρα από την Μωβ Ζώνη της Ντάαθ;

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


06 Oκτωβρίου: Στόχος του ψυχοναύτη της Αποφένειας είναι να εντοπίζει τα μοτίβα που διαμορφώνουν τα έκδηλα φαινόμενα του καθημερινού. Συχνά είναι δύσκολο ή απίθανο αυτά να γίνουν αντιληπτά γι' αυτό και οι πιο «υποψιασμένοι» στρέφονται στις «εξαιρέσεις» των φυσικών νόμων, στα ασυνήθιστα συμβάντα και τις χρονοτοπολογικές «ανωμαλίες».
Πίσω λοιπόν από το φαινομενικό κοσμικό χάος που διέπει το σύμπαν μας, υπάρχει μια ανώτερη υπέρ-πραγματικότητα τάξης που η διάταξη της απαρτίζεται από την δική της δυναμική γεωγραφία. Οι μυστικιστές αποκαλούν αυτό τον χάρτη (που περιγράφει το σώμα του θεού/σύμπαντος) Δέντρο της Ζωής, με τις σεφίρες και τα κλιφώθ του, τις ατραπούς και τα τούνελ του. Ένα όμως είναι το πιο παράξενο, αινιγματικό και αλλόκοτο σημείο όλη αυτής της κοσμικής γεωμετρίας - η Μωβ Ζώνη.
Η Μώβ Ζώνη είναι ένας ακόμη τυφώνειος όρος που ουσιαστικά είναι συνώνυμος της Αβύσσου, του Μεγάλου Χάσματος, του Χάους, της Ερήμου του Σεθ, και του Οροπεδίου του Leng. Το locus του πάνω στο Δέντρο της Ζωής είναι η Ντάαθ, το σημείο του περάσματος.
Η Μωβ Ζώνη είναι μια αποκρυφιστική έννοια που μας εισήγαγε ο περίφημος βρετανός συγγραφέας Kenneth Grant, και όπως εξηγεί ο ίδιος, συνίσταται από άπειρο αριθμό τούνελ που διοχετεύονται στον χώρο (akash). Μόνο οχτώ από αυτά όμως είναι προσπελάσιμα από τους μάγους της διάστασης μας, και αυτές είναι οι λεγόμενες οχτώ κατευθύνσεις του χώρου. Κάθε μια από αυτές τις πύλες, συνδέουν τα τούνελ με το Μαλκούτ, ενώ φυλάσσονται από ένα loa ο οποίος ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες επικλήσεις και τύπους τους οποίους ο Grant παρουσιάζει στο δεύτερο μέρος από το Nightside of Eden.
Αν τώρα θέλουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο στον όρο, μπορούμε να ανατρέξουμε στο Liber 777 του Άλιστερ Κρόουλυ, όπου το μωβ φαίνεται να σχετίζεται με τα μονοπάτια 17 και 28 του σεφιρωθικού Δέντρου. Το 17 είναι 71 αν αντιστραφεί, και 71 είναι ο αριθμός του LAM, ο Σιωπηλός ή δίχως Λέξης Οδός. Επίσης, 17 και 28 μας δίνουν 45 που είναι ο αριθμός του ADM, του Ανθρώπου…
Στο χείλος λοιπόν της Αβύσσου, στην παρυφή της Μωβ Ζώνης είναι που μας οδηγούν όλα τα μεγάλα απόκρυφα μυητικά συστήματα. Το σημείο αυτό είναι που μας υποδεικνύουν τα έργα της Μπλαβάτσκυ, του Κρόουλυ, του Καστανέντα, του Bertiaux και φυσικά του Λάβκραφτ. Είναι επίσης εκεί, «πάνω» ακριβώς από την πύλη της Ντάαθ που ο μάγος θα συναντήσει ένα ιδιαίτερο αστρόγλυφο, ένα σύμβολο που αν και βιαστικά πολλοί το παρερμηνεύουν ως το αμφίρροπο Έψιλον των εξωγήινων Ummo (και όχι μόνο!) είναι στην πραγματικότητα κάποιο αρχέγονο sigil που μοιάζει με τον Θιβετανικό κεραυνό dorje chang, την τρίαινα του Σίβα, αλλά και το τριπλό μονοπάτι της Εκάτης.
Το τρισκελές αυτό έμβλημα συνδέεται με τον Hadit που ταυτίζει τον εαυτό του με την κρυμμένη φλόγα, την τριπλή γλώσσα από φωτιά του μαγικού γράμματος Shin (που η αριθμητική του αξία είναι 300) και του σεληνι-ηλιακού πνεύματος που σχηματίζει την τρίαινα του Ποσειδώνα. Αυτός ο θεός του νερού κυβερνά την ζώνη Ντάαθ στην οποία αντιστοιχεί ο Hadit και την οποία σχηματίζει από την δράση της φλόγας του!
Όπως χαρακτηριστικά είναι γραμμένο στο Liber al Vel Legis, ο Hadit είναι ο πυρήνας σε κάθε άστρο, είναι η Ζωή, αυτός που Δίνει Ζωή. Ταυτόχρονα όμως, αυτός που θα τον γνωρίσει, γνωρίζει τον θάνατο – και εδώ ο θάνατος δεν έχει να κάνει με το βασίλειο των σκιών έτσι όπως τον καταλαβαίνουμε όλοι μας, αλλά με την 11η κοσμική ζώνη δύναμης, την Ντάαθ, το μυστικό κέντρο της Γνώσης.
Και αν δεν σας αρκούν όλα αυτά... αξίζει να προσθέσω πως σύμφωνα με τον φίλο και «αδελφό» Parker Ryan, η χαμένη Ντάαθ ενσαρκώνεται στην Μυθολογία Κθούλου ως η αόρατη πόλη των Κιόνων Ιρέμ. Πρόκειται για την «Ατλαντίδα» της ερήμου που μόλις πρόσφατα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως έχουν ανακαλύψει. Μέχρι και την εποχή του Λάβκραφτ όμως, το όλο θέμα καλύπτονταν από πέπλα μυστηρίου.
Δεν είναι γνωστό πως ακριβώς έμαθε ο Χάουαρντ για τον χαμένο αυτό πολιτισμό, για πρώτη φορά όμως θα γράψει για την Ιρέμ στο Η Ανώνυμη Πόλη (1921), ενώ σε επιστολή του προς τον Κλαρκ Α. Σμιθ (1930) θα τονίσει πως οι θρύλοι που την περιβάλλουν θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ιδανικό σκηνικό για μια ιστορία φαντασίας!
Οι θρύλοι αυτοί θέλουν την Irem Zhat al Imad να έχει οικοδομηθεί από τον Κύριο των Ad, τον Shaddad. Η φυλή των Ad, λέει πάντα η παράδοση, ήταν γίγαντες όπως οι Νεφελίμ του Ενώχ. Οι muqarribun όμως, οι παλαιοί άραβες μάγοι, πιστεύουν πως η Ιρέμ δεν ήταν απλά μια απτή πολιτεία τοποθετημένη πάνω στην γνώριμη γεωγραφία της υφηλίου, αλλά μια παράλληλη πραγματικότητα στο Rub al Khali ή αλλιώς στον Κενό Ορίζοντα, δηλαδή την Ντάαθ των Καμπαλιστών.
Όσον αφορά τους «κίονες», ο Ryan επισημαίνει πως πρόκειται για μεταφορική σημασία της λέξης «παλαιοί» και ως εκ τούτου, Ιρέμ σημαίνει η «εξαφανισμένη» πόλη των Μεγάλων Παλαιών!
Η Ντάαθ ή/και η Μωβ Ζώνη λοιπόν είναι η εξαφανισμένη τοποθεσία του Δέντρου της Ζωής. Μια δια-κοσμική Μαύρη Τρύπα που ξεχύνεται στην Sitra Ahra των κλιφώθ και των δαιμονικών κατοίκων της.
Τι βρίσκεται επομένως πέρα από την Μωβ Ζώνη; Εξαρτάτε την πορεία που θα πάρει ο αστρικός οδοιπόρος μας: αν βουτήξει, τότε θα δρασκελίσει την Άβυσσο για να βρεθεί στο Σύμπαν Β όπου το στοιχειώνουν τα απορριφθέντα πνεύματα των κόσμων που έπλασε κάποτε ο Θεός, αλλά αμέσως μετά απέκοψε από την χάρη Του! Αν τώρα, βαδίζει ευθεία -προσφέροντας μερικές στάλες από το αίμα του- θα περάσει στην μυστηριώδη Πόλη των Πυραμίδων, τον τόπο των ευσεβών μυστών της Θελημικής κοσμολογίας...
Το πως όμως συμβαίνει αυτό, το γιατί, και το τι ακριβώς σημαίνει, είναι θέματα που θίγω και αποσαφηνίζω στον δεύτερο τόμο της έρευνας μου για τα μυστήρια του Νεκρονομικόν, που θα κυκλοφορήσει ανάμεσα μας τον Μάιο του 2011. Έως τότε, αναζητήστε στα όνειρα σας την αχτίδα από τον ονειροΠύργο Κωθ της Ντάαθ και ίσως αφουγκραστείτε την μυστική συχνότητα των άστρων...

2 comments:

Anonymous said...

poly dyskolo keimeno
edw se xanw giwrgh...
An dn exeis asxolh8ei me ayta endelexws,pou na ta katalaveis?
Pote den ta goustara omws st alh8eia me
kourazan apo palia.
Den 8ewrw oti ekei vrisketai to nohma sth zwh.
Isws na vrisketai se pio apla pragmata,opws gia paradeigma sthn an8rwpia kai thn koinwnikh prosfora mesw ths ergasias!

isws sthn telikh kai na apomonwnoun to atomo ola ayta k xereis ti lene 'h zwo 'h 8eos gia na tin palepseis monos!

pros Backounin ka8enas me tis apopseis tou,den exw skopo na peisw k kanenan gi ayta pou grafw...

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Ξέρεις, συχνά τα πολύπλοκα ευφυολογήματα μπορεί να σε οδηγήσουν σε τέτοια νοητική κόπωση (ή πιο σωστά μπουρδούκλωμα) που συνειδητοποιείς τότε πως η σοφία δεν βρίσκεται στις πλημμυρίδες των επιχειρημάτων, αλλά σε κάτι τόσο απλό όσο το άνθισμα ενός λουλουδιού! Είναι και αυτό ένα κόαν για την σκέψη...

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.