Οδοιπορικό στο Παράξενο Εδιμβούργο

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


29 Ιουλίου: Δεν είναι εύκολο να γράψει κανείς ένα οδοιπορικό για το παράξενο στην πρωτεύουσα της Σκοτίας ακόμη και αν έχει ζήσει εκεί για μια εντατική εβδομάδα εξερεύνησης όπως έκανα πρόσφατα.
Αν θα ξεκινούσα όμως από κάπου, τότε ασφαλώς θα σας προέτρεπα να αρχίσετε από το The Wyrd Shop, το μόνο πραγματικό occult shop της πόλης (θα το βρείτε στα δεξιά σας όπως θα κατεβαίνετε το Χρυσό Μίλι – οδός Canongate 154). Η ποικιλία των βιβλίων είναι μικρή, αντίθετα με τα μαγικά ραβδιά όπως και την άκρως φιλική εξυπηρέτηση.
Αν τώρα θέλετε να βρείτε ακόμη περισσότερα υλικά για το μαγικό σας βωμό, ή τα ράφια της αποκρυφιστικής σας βιβλιοθήκης, θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το 23 Enigma στην γειτονική Γλασκόβη.
Για να φτάσετε εκεί, θα πάτε στην καρδιά του Εδιμβούργου όπου βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός και με τρένο (μετά από 1 ή 1:30 ώρα το πολύ), θα βρεθείτε στο central station της Γλασκόβης όπου και θα περπατήσετε όλη την Argyle Street με τα δεκάδες συμβατικά μαγαζάκια, μέχρι να φτάσετε στην μεγάλη κάθετη High Street.
Εκεί, θα ανεβείτε την ήσυχη ανηφόρα, και στα δεξιά σας (στον αριθμό 258) θα συναντήσετε ένα μικρό, αλλά αρκετά πλούσιο κατάστημα γεμάτο από εξειδικευμένα βιβλία σχετικά με το occult, την wicca, τον νεοπαγανισμό και φυσικά δεκάδες μυριάδες μικροαντικείμενα, όπως λατρευτικά αγάλματα, κοσμήματα, σφραγίδες και ότι άλλο χρειάζεται σήμερα ένας μάγος.
Λίγα βήματα πιο πάνω, βρίσκεται η περίφημη Νεκρόπολη με το στοιχειωμένο νεκροταφείο. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, και υπάρχουν πολλές ιστορίες για παράξενα φαινόμενα. Μάλιστα, κάποιος από την παρέα μας αντίκρισε μια αχνή φιγούρα ενός στρατιώτη μιας άλλης εποχής να βαδίζει ανάμεσα στις μαυρισμένες πλάκες. Φάντασμα; Ίσως!
Αν πάντως θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αινιγματική Γλασκόβη, αναζητήστε στο βιβλιοπωλείο της Καθεδρικής που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, τα βιβλία Haunted Glasgow του Ron Halliday και The Guide to Mysterious Glasgow του Geoff Holder, και στην συνέχεια επισκεφτείτε το Μουσείο Θρησκειών που βρίσκεται απέναντι, όπως και το παλαιότερο σπίτι της πόλης (ακριβώς στην έξοδο του μουσείου).
Επιστροφή στο Εδιμβούργο τώρα με τους εκατοντάδες γλάρους, και αφού έχετε προμηθευτεί από το μεγάλο υποκατάστημα των Waterstones στην Princes Street, τα βιβλία Curious Edinburgh του Michael Turnbull, και Edinburgh After Dark του Ron Halliday, περνάτε στην απέναντι πλευρά του δρόμου για να αναζητήσετε την στάση των λεωφορείων της Lothian.
Αυτό που χρειάζεστε είναι το νούμερο 15 που με 3 λίρες θα σας μεταφέρει στο Rosslyn Chapel, το γνωστό παρεκκλήσι όπου κάποιοι πιστεύουν πως συνδέει την Ναϊτική Παράδοση με τον Ελευθεροτεκτονισμό. Η είσοδος είναι 7.50 λίρες μα αξίζει το ποσό καθώς πρόκειται για ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στολίδι. Στο τοπικό gift shop θα βρείτε αρκετά βιβλία όπως και πρόθυμους ξεναγούς που θα σας εξηγήσουν τα πάντα για την ιστορία, τους θρύλους και τις θεωρίες που αφορούν την μικρή αυτή εκκλησία. Αυτό που δεν θα βρείτε όμως είναι η μελέτη του Robert Cooper (ακαδημαϊκός και έφορος της βιβλιοθήκης της Μεγάλης Τεκτονικής Στοάς της Σκοτίας), The Rosslyn Hoax, ο οποίος αντιπαραθέτει με ισχυρά επιχειρήματα την σχετική παραφιλολογία!
Όπως και να έχει, το βιβλίο του πουλιέται κανονικά στα μεγάλα βιβλιοπωλεία του Εδιμβούργου, από όπου και μπορείτε να το προμηθευτείτε. Αν τώρα θέλετε να δείτε από κοντά το Τεκτονικό Μέγαρο και το μουσείο του, ανεβείτε στην George Street (αριθμός 96) και θα βρείτε την μεγαλόπρεπη είσοδο κάτω από το άγαλμα του Αγίου Ανδρέα με τον σταυρό σε σχήμα Χ… Ο χώρος είναι ανοιχτός στο κοινό, εκτός από συγκεκριμένες περιόδους τον Ιούλιο/Αύγουστο και Δεκέμβριο/Ιανουάριο.
Αφού λοιπόν έχετε περιδιαβεί έξω από το Εδιμβούργο και στα περίχωρα του Royal Mile, αναζητήστε λίγα βήματα πριν το κάστρο το Camera Obscura. Πρόκειται για ένα διαδραστικό μουσείο που αποδεικνύει πως η ανθρώπινη αντίληψη είναι ένα πραγματικό παιχνίδι ψευδαισθήσεων. Η τελική προβολή στην οροφή είναι κάπως βαρετή, όμως η θέα θα σας ξεπληρώσει πλήρως.
Αρκετά βήματα πιο κάτω, στα δεξιά σας (όπως θα κατεβαίνετε) βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος προβολής ενός 3D ντοκιμαντέρ για το τέρας του Λόχ Νες. Αποφύγετε το καθώς όχι μόνο οι πληροφορίες που δίδει είναι φτωχές, αλλά και γιατί έχετε συνηθίσει την υψηλή τρισδιάστατη τεχνολογία του Avatar και όλα τα άλλα σας φαίνονται πλέον (και είναι) απαρχαιωμένα…
Ακριβώς απέναντι όμως, είναι το πραγματικό μυστικό της πόλης: η είσοδος στο υπόγειο Εδιμβούργο. Μιλάω ασφαλώς για το Mary King’s Close (η είσοδος είναι από το στενάκι Warriston’s Close). Από εκεί, και με ειδικό ξεναγό θα κατεβείτε αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της πόλης, όταν πριν από μερικούς αιώνες, εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονταν σε μικροσκοπικά σπίτια.
Ο χώρος είναι ιδιαίτερα φορτισμένος, και οι ιστορίες για τα στοιχειώματα είναι άκρως αληθινές… δώστε προσοχή δε στο μικρό δωματιάκι με τα κουκλάκια, όπως επίσης και στο εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα που δεν επιτρέπετε η είσοδος!
Αν τώρα θέλετε να συνεχίσετε την βραδιά σας με ένα ακόμη ghost tour, προτιμήστε τις προσφορές της Mercat Tours και πιο συγκεκριμένα το «πακέτο» Paranormal Underground. Οι υπεύθυνοι βρίσκονται ακριβώς έξω από την μεγάλη καθεδρική της πόλης, πάνω στο Μίλι και είναι πρόθυμοι να σας εξηγήσουν την όλη διαδικασία.
Τέλος, μην λησμονήσετε να επισκεφτείτε το νεκροταφείο στο Greyfriars Kirk που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μουσείο στην Chamber Street. Εκεί θα βρείτε τις πιο περίτεχνες –και παλιές– ταφόπλακες, θα ακούσετε τις πιο παράδοξες ιστορίες και θα συναντήσετε τους πιο περίεργους επισκέπτες, που ανάμεσα τους ήμουν και εγώ… όπως και θα είμαι πάλι μια μέρα!

4 comments:

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Και κάπου εδώ, δικαιολογημένα θα αναρωτιέστε αν το παράξενο περιορίζεται μονάχα στους τόπους που ανέφερα παραπάνω… ασφαλώς και όχι, μπορείτε για παράδειγμα να αναζητήσετε την φτισμένη καρδιά στο δάπεδο αριστερά ανεβαίνοντας στο Μίλι, το παράξενο νεκροταφείο των σκύλων στην αυλή του κάστρου, το φανταστικό βιβλιοπωλείο TransReal στο Grassmarket, το εντυπωσιακό The Edinburgh Dungeons στο Market Street και την pub Frankenstein στο George IV Bridge.
Οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει το Εδιμβούργο στους επισκέπτες του, δεν μπορούν να περιοριστούν σε λίγο χώρο. Αν θέλετε λοιπόν να γνωρίσετε και εσείς το μυστήριο στα σοκάκια αυτής της τόσο ιδιαίτερης πόλης, δεν έχετε παρά να την επισκεφτείτε και να αφεθείτε στην μαγεία που κρύβει.

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Christos Kastamonitis WELCOME BACK GEORGE....FROM Dùn Èideann ( ΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ ΣΤΑ ΚΕΛΤΙΚΑ ) ΧΑΧΑΧΑΧΑ

konion said...

Τὸ ὁδοιπορικὸ κειμενάκι αὐτὸ εἶναι πλήρως κατατοπιστικὸ καὶ προφανῶς κρύβει ὧρες δουλειᾶς καὶ προετοιμασίας γιὰ αὐτὴν τὴν ἐκδρομή.

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Και πολλές περισσότερες ώρες (εξαντλητικού μερικές φορές) περπατήματος! Αλλά άξιζε κάθε στιγμή :)

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.