Η Υπερ-Πραγματικότητα του Ονειροπεδίου

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


15 Ιουλίου: Ο Φρόιντ έγραψε κάποτε πως τα όνειρα είναι η βασιλική οδός για το ασυνείδητο. Όλοι ξέρουμε τι είναι τα όνειρα – τι είναι όμως το ασυνείδητο;
Τα τελευταία πέντε χρόνια διδάσκω ψυχολογία σε κάποιο τοπικό εργαστήρι ελευθέρων σπουδών και κάθε φορά συναντώ την ίδια δυσκολία: όλοι θαρρούν πως το ασυνείδητο έχει μια γεωγραφική θέση στον εγκέφαλο, όταν η ίδια η κλινική εμπειρία μας δείχνει πως πρόκειται για μια ατοπική λειτουργία. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ουσιαστικά πως το μεγαλύτερο μέρος της αλληλοεπίδρασης που συμβαίνει με το σώμα και με το περιβάλλον μας γίνεται δίχως το δικό μας συνειδητό έλεγχο. Συμβαίνει αυτόματα, αυθόρμητα και σχεδόν χαοτικά.
Χρειάστηκε η συστηματική έρευνα εκατοντάδων ειδικών, για να διαπιστωθεί πως η ψυχολογία του ανθρώπου είναι ένα ολιστικό αποτέλεσμα και πως η ίδια η βάση του ψυχισμού βρίσκεται σ’ ένα σκοτεινό βάραθρο, όπου ισχύουν παράδοξοι κανόνες, ξένοι σε οτιδήποτε ορίζουμε ως κανονικότητα.
Τα όνειρα λοιπόν είναι μεταμορφωμένα μηνύματα που καταφθάνουν από τα έγκατα ενός άπειρου εσωτερικού κόσμου. Είναι οι αλλοιωμένες κραυγές από τους κατοίκους της προσωπικής μας Κούφιας Γης.
Συνάμα όμως, είναι φορείς μιας ανέκφραστης γνώσης, και δίοδοι μιας ανώτερης πραγματικότητας.
Οι ονειροναύτες λοιπόν είναι χρισμένοι με ένα ιδιαίτερο προφητικό χάρισμα, και το λέω αυτό εννοώντας το αλληγορικά, ποιητικά και παραψυχολογικά!
Χάρη στις απίστευτες ιδιότητες του ασυνειδήτου μπορεί ο άνθρωπος να γλιστρήσει από το βέλος του χρόνου, να δει τις φιγούρες των παράλληλων διαστάσεων, να έρθει σε επαφή με άυλα πεδία και τόσα άλλα θαυμαστά. Γι’ αυτό λοιπόν, επειδή τα όνειρα κατέχουν ένα σημαντικό ρόλο στο χώρο της παραδοξολογίας, στο mystery ασχολούμαι τακτικά με το θέμα του ονειροελέγχου.
Και το κάνω, μέσα από τη σκοπιά διαφόρων σύγχρονων μαγικών σχολών, όπως τη σαμανιστική οδό του μεγάλου μύστη Κάρλος Καστανέντα, την τελετουργική του Ρεύματος του Νεκρονομικόν, κ.ο.κ.
Βέβαια, το θέμα του Φωτεινού Ονειρέματος δεν καλύπτεται μονάχα με μερικά άρθρα. Χρειάζεται την επιπλέον δική σας προσπάθεια. Έτσι, αν μπορέσετε να καταλάβετε τη φυσική των ονείρων, σύντομα θα μπορείτε να ερμηνεύετε το σύνολο σχεδόν των δυσεξήγητων φαινομένων (και γιατί όχι, να τα ελέγχετε). Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως γιατί το ονείρεμα δεν είναι απλά ένα ανώφελο θέατρο της φαντασίας, αλλά μια ευκαιρία για την ενεργή εγρήγορση του μυαλού μας.
Χρησιμοποιώντας έτσι τις έμφυτες δυνάμεις του εαυτού, γίνεται εφικτό να ξεκλειδωθούν μυριάδες απαγορευμένες γνώσεις.
Και ίσως τότε, αυτοί που θα μοιράζονται τα οφέλη του ονειροπεδίου θα μπορούν ανεμπόδιστα να αντικρίσουν τον κόσμο όπως πραγματικά είναι, ένα τιτάνιο διαυγές όνειρο…
«Πιστεύω στη μελλοντική μετουσίωση αυτών των δύο φαινομενικά αντιφατικών καταστάσεων, του ονείρου και της πραγματικότητας», είπε κάποτε ο Αντρέ Μπρετόν «σε ένα είδος απόλυτης πραγματικότητας, μιας υπερ-πραγματικότητας…»

6 comments:

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από facebook

Fotis Anagnostopoulos
Μην καταδυθεί κανείς χωρίς στολή!
Κανείς δεν ξέρει τι κυκλοφορεί εκεί κάτω...

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Υπάρχει μεγάλη και αρκετά ενδιαφέρουσα παράδοση σχετικά με τους Φύλακες, τα πνεύματα, τους θεούς που μας προστατεύουν όταν ο μύστης περνάει σε άλλα πεδία συνειδητότητας. Οπότε, αυτή η «στολή κατάδυσης» είναι θα έλεγα αυτή η βοηθητική δύναμη. Παρόλ’ αυτά, η κατάδυση είναι απαραίτητη αν θέλουμε να ακολουθήσει η ανάδυση του Εαυτού!

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από Facebook

Fotis Anagnostopoulos
Ακριβώς, ακριβώς!

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Και κάπως έτσι μπορούμε να εξετάσουμε και την θρυλική ανάδυση της R’lyeh, σαν την αποκάλυψη δλδ στοιχείων του εαυτού που εγκλωβίστηκαν, αλλά τώρα επιστρέφουν στην επιφάνεια (συνείδηση). Υπό αυτή την οπτική, ο Κθούλου του mythos είναι σαν ένας πυρήνας εσωτερικής γνώσης που μέσω των ονείρων επικοινωνεί με το ανθρώπινο Εγώ. Η επιστροφή του Κθούλου, η έξοδος του Ντάγκον από την θάλασσα… όλα αυτά εκφράζουν το ίδιο μοτίβο, την προ-αιώνων ανάδειξη της συνείδησης από το ασυνείδητο (ωκεανός), αλλά πιο σημαντικό, την επαναφορά αταβιστικών στοιχείων του ανθρώπου που εκδιώχτηκαν από την «ευνουχιστική» λειτουργία της λογικής! Δεν είναι παράξενο λοιπόν που το Κάλεσμα του Κθούλου έχει την ίδια αξία με τους εφιάλτες μας. Και τα δυο είναι προσπάθειες του εσωτερικού μας (δαιμονοποιημένου) εαυτού να απελευθερώσει αλήθειες που αρνούμαστε να δεχτούμε…

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από facebook

Erik Smirneos
άραγε, κάπου εκεί υπάρχει και η άγνωστη Καντάθ?

Γιώργος Ιωαννίδης said...

σχόλιο από facebook

Fotis Baltoumas
Ναι, και όχι. Την Καντάθ την κουβαλάς μέσα σου...

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.