Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου από την Ιαπωνία

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


02 Μαίου: Ενημερώθηκα πριν λίγες ημέρες από μια παλιά, καλή φίλη, την Ελευθερία Ζηκίδου πως είχε την χαρά και την τιμή να επιμεληθεί ενδυματολογικά και σκηνογραφικά μια πολύ ξεχωριστή παράσταση που έχει τον τίτλο Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου από την Ιαπωνία.
Η παράσταση που ξεκινά από τις 6 Μαίου (έως 30 Μαίου) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, είναι δημιουργία της ομάδας Buzz Productions Theater.
Πρόκειται για μία πρωτότυπη έρευνα – δραματουργική πρόταση για την Αφήγηση στο Θέατρο, με άξονα δημοφιλείς ιστορίες τρόμου και μυστηρίου, σε σκηνοθεσία του Κύπριου καλλιτέχνη Φίλιππου Φιλίππου.
Σκοπός της έρευνας είναι η ανάπτυξη της αφηγηματικής τεχνοτροπίας στο θέατρο. Η εν λόγω προσέγγιση ονοματίζεται «αφηγηματική τεχνοτροπία δια μέσου της μάσκας». Στην παράσταση δεν θα χρησιμοποιούνται σκηνικά, παρά μόνο σημειολογικά αντικείμενα και μάσκες προσώπου - χαρακτήρα.
Από το «Δράμα» στην «Κωμωδία» και το αντίθετο είναι μια παράμετρος της αφήγησης που θα εφαρμοστεί. Πρόκειται για μια συνεχή ερευνητική δουλειά από μέρους της Buzz Theater, κάτι που δεν το συναντάμε συχνά στον ελλαδικό χώρο, σε μια προσπάθεια να ανακαλυφθούν χώροι ανεξερεύνητοι και δύσκολοι. Επιχειρείται ο πειραματισμός και η ανεύρεση καινούργιων τρόπων και δρόμων που θα οδηγήσουν το θέατρο σε μια άλλη φόρμα με γερές βάσεις και πάνω απ’ όλα μέθοδο
Τέλος, με αφορμή την παράσταση θα διοργανωθεί σεμινάριο με θέμα Η αφήγηση στο θέατρο με αφορμή ιστορίες τρόμου και μυστηρίου από την Ιαπωνία.
Το σεμινάριο θα διαπραγματευθεί τα θέματα: Πώς προσεγγίζεται ένας ρόλος μέσα από την αφήγηση, την επαναληπτικότητα και τη δομή του κειμένου. Πώς οι βιωματικές ιστορίες οδηγούν στην τεχνική της αφήγησης, στην αποδόμηση του κειμένου και κατά συνέπεια στην αφήγηση μιας ιστορίας.
Ποιά είναι η βασική δομή των ιστοριών και πώς η δομή μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αφήγηση μιας ιστορίας. Η δημιουργία εικόνων στο μυαλό του θεατή χωρίς κανένα σκηνικό, κανένα κουστούμι, μέσα από έναν «άδειο χώρο» έχοντας μόνο εφόδιο το λόγο και την κίνηση του σώματος. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα χρησιμοποιηθούν βιωματικές ιστορίες, παραμύθια, θρύλοι, ανέκδοτα, αστείες ιστορίες και ιστορίες τρόμου απ’ όλο τον κόσμο.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους συντελεστές και το πραγματικά υψηλό υπόβαθρο της παράστασης, θα βρείτε εδώ.

0 comments:

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.