Ο Μυστικός Άγγελος Μέλεκ Τάους

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


9 Μαρτίου: Οι τελευταίες ημέρες με βρίσκουν να εργάζομαι εντατικά σε δανεικό υπολογιστή καθώς η υπερβολική χρήση του δικού μου, του προκάλεσαν ζημιά, και ως εκ τούτου έχω χάσει τους συνήθης ρυθμούς μου...
Βρήκα όμως σήμερα μια εικόνα που κέρδισε τόσο πολύ την προσοχή μου που θέλω να την μοιραστώ μαζί σας. Πρόκειται για τον παραπάνω πίνακα, ένα έργο του Adam Scott Miller, που τιτλοφορείται The Peacock Angel.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια αλληγορική παρουσίαση του Μέλεκ Τάους που λατρεύουν οι μυστηριώδης Γεζίδι. Σύμφωνα με την παράδοση τους, ο Μέλεκ Τάους ή Tawuse Melek ήταν μια εκπόρευση του Θεού και ένας από τους αγαπημένους του αγγέλους που έχοντας μετανοήσει για την πτώση του, έγινε Δημιουργός και πλάστης αυτού του κόσμου.
Ο Άγγελος Παγώνι λοιπόν, είναι το κεντρικό θέμα του εν λόγου πίνακα. Σ’ αυτόν, βλέπουμε τον άγγελο μέσα στο Κοσμικό Αυγό, να διαχωρίζει το φως σε όλο το φάσμα των χρωμάτων που εκπροσωπούν τις μορφές και τα μοτίβα του εκδηλωμένου κόσμου.
Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την μυστηριακή φιγούρα του συγκεκριμένου αγγέλου, αναζητήστε το εξαιρετικό βιβλίο της Αύρα Ward, Γεζίντι: Κούρδοι Λάτρεις του Άγγελου-Παγωνιού (Ερμής, 1997), ενώ μπορείτε να συνοδέψετε την μελέτη σας με το εκπληκτικό μουσικό CD, At the throne of Melek Taus του Lapis Niger.

0 comments:

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.