Έρχεται ο Uri Geller, ναι αλλά…

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


20 Οκτωβρίου: Αυτό το Σάββατο ξεκινά η νέα, πολλά υποσχόμενη εκπομπή του ΑΝΤ1 με πρωταγωνιστή τον διάσημο κουταλολυγιστή Geller και μια στρατιά ελλήνων που θα προσπαθήσουν να μας πείσουν για τις υπεράνθρωπες δυνάμεις τους.
Χαίρομαι εξαιρετικά που η ελληνική τηλεόραση εμπλουτίζεται με περισσότερο παραφυσικό στοιχείο (το θεωρώ δε αποτέλεσμα του κύματος ανησυχίας που έχει προκαλέσει ο πυρετός του 2012, κάτι σαν προσεισμικές δονήσεις…).
Ταυτόχρονα όμως δεν μπορώ να κρύψω την δυσπιστία μου στην απόδοση των παραψυχικών φαινομένων ως ανταγωνιστικό show! Αλλά αυτό είναι μεγάλο θέμα και αφορά την παγκόσμια υπάρχουσα νοοτροπία…
Αυτό που λίγοι μονάχα ξέρουν είναι το παρασκήνιο της εν λόγο εκπομπής: βλέπετε, όλα ξεκίνησαν το 2006 στην ισραηλινή τηλεόραση με την εκπομπή The Successor. Το show βάδιζε στα χνάρια του πετυχημένου America's Next Top Model (2003) της Tyra Banks, με σκοπό να βρεθεί το άτομο εκείνο που θα έχει τις ίδιες, αν όχι μεγαλύτερες, δυνάμεις από τον Uri Geller.
Η σειρά ξεκίνησε θετικά, όμως σε ένα επεισόδιο όπου ο Geller υποτίθεται πως μετακινούσε μόνο με τη δύναμη του νου το δείκτη μιας πυξίδας, η κάμερα έδειξε ανάμεσα στα δάχτυλά του να βρίσκεται ένας μικρός μαγνήτης! Το σκανδαλώδες αυτό ντοκουμέντο έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου μέσω του YouTube. Γρήγορα όμως, ο Geller, μετά από πολλές πιέσεις, μπόρεσε να το κατεβάσει!
Ένα χρόνο αργότερα, θα επαναλάβει τη σειρά εκπομπών του στην Αμερική, με τίτλο Phenomenon, και ξανά μετά στη Γερμανία, με τίτλο The Next Uri Geller (όπου δέχτηκε άγρια κριτική με ταυτόχρονα προβαλλόμενες εκπομπές του James Randi). Από εκεί είναι που έρχεται το δικό μας Ο Διάδοχος του Uri Geller, επιζητώντας να αποφέρει τα ίδια υψηλά νούμερα τηλεθέασης.
Μην γελιέστε όμως, πρόκειται για ένα show και τίποτε περισσότερο. Ίσως ορισμένες σκηνές, από τους συμμετέχοντες, αλλά και τον ίδιο, να προκλήθηκαν από αυθεντικές παραφυσικές δυνάμεις. Στο σύνολό της πάντως, η εκπομπή είναι μια παράσταση.
Ο ίδιος άλλωστε, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Magic World (Νοέμβριος 2007) πως «δεν λεω πια ότι έχουν υπερφυσικές δυνάμεις. Είμαι ένας άνθρωπος της ψυχαγωγίας (entertainer). Θέλω να κάνω ένα καλό show. Ολόκληρος ο χαρακτήρας μου έχει πλέον αλλάξει».
Περισσότερα όμως για τον Geller και τις απίστευτες εξωγήινες (ναι καλά διαβάσατε!) δυνάμεις του, θα βρείτε στο σχετικό άρθρο του νέου mystery (τ. 55).

5 comments:

Nosferatoo said...

Γιατί είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια αποτυχία; Όλα αυτά είναι ψέματα. Άκου εκεί λυγίζουν τα κουτάλια με το μυαλό; Έλεος, τι άλλο θα ακούσουμε.

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των φαινομένων που προκαλεί σήμερα ο Γκέλλερ είναι προϊόν έξυπνων τρυκ, μην αμφιβάλεις για τις εκπληκτικές δυνατότητες του νου να επιδρά επάνω στην ύλη!
Δες για παράδειγμα αυτό το οπτικό ντοκουμέντο: http://www.youtube.com/watch?v=mlYWscpYYMo

Αναστασίου Δημήτριος said...

Πολύ ενδιαφέρον το παραπάνω video!

Πάντως, Nosferatoo, πιστεύω ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε να δούμε την πρώτη εκπομπή το προσεχές Σάββατο ώστε να βγάλουμε τότε τα όποια συμπεράσματά μας.

"Όλα αυτά είναι ψέμματα". Πολύ απόλυτος ακούγεσαι όσον αφορά τα θέματα αυτά. Γνωρίζεις κάτι παραπάνω ή ασχολείσαι ιδιαίτερα με τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές μήπως;

Φιλικά,
Δημήτρης

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Παρακολούθησα την πρώτη εκπομπή σήμερα και έμεινα προβληματισμένος από το τελικό αποτέλεσμα… Τα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν ήταν εντυπωσιακά, πρόκειται όμως για παραψυχικές εκδηλώσεις ή για έξυπνες ταχυδακτυλουργίες; Τείνω να πιστέψω στο δεύτερο και ο λόγος είναι η εμμονή των δοκιμαζόμενων στο stage performance! Όλα παρουσιάζονταν με ένα θεατρινισμό που θύμιζε κάπως τις βικτοριανές séance παρά την σοβαρότητα που απαιτεί η γνήσια παραψυχολογία. Βέβαια, αυτό δεν είναι αυστηρό κριτήριο που μπορεί να απομυθοποιήσει την εκπομπή που παρακολουθήσαμε… Παρόλ’ αυτά θα παραμείνω σκεπτικός απέναντι σε όλα όσα δείχνουν οι οθόνες μας. Άλλωστε, δεν χρειάζεται αυτού του είδους οι θαυματοποιοί για να πιστέψω προσωπικά στα δυσεξήγητα φαινόμενα. Έχοντας υπάρξει μάρτυρας ο ίδιος μιας σειράς από περίεργες καταστάσεις ξέρω καλά πόσο μπορούν να λυγίσουν οι νόμοι της φυσικής.

Νίκος Γεωργίου said...

Παιδιά να μην τρελλαθούμε, όλα είναι ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Απλά είναι πολύ τέλεια μελετημένα και χρειάζεται πολύ μεγάλη εξάσκηση για να πετύχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Έχω παρακολουθήσει την δεύτερη εκπομπή το περασμένο Σάββατο και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το νούμερο με τις σκιές του Κύπριου GODFRATHER. Ειδικά όταν όταν η Μανωλίδου πραγματικά πετάχτηκε από την καρέκλα μετά το τσίμπημα στον ποπό .... υπέροχο!!!!!

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.