Το Πρώτο On-Line Περιοδικό Μυστηρίου στην Ελλάδα είναι Εδώ!

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


2 Οκτωβρίου: Ενημερώθηκα χθες για την ανανεωμένη ιστοσελίδα του mysteries.gr. Ήμουν γνώστης του εν λόγω ιστότοπου χρόνια τώρα, αλλά ομολογώ πως δεν έδωσα την πρέπουσα προσοχή εξαιτίας του φόρτου εργασίας. Από αρχές Οκτωβρίου λοιπόν το site πέρασε στο επόμενο στάδιο μεταφέροντας την ύλη του σε μορφή ηλεκτρονικού περιοδικού. Μια αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει πέρσι από το διεθνές περιοδικό Fortean Times δίχως όμως να ευδοκιμήσει.
Για την χώρα μας λοιπόν, το εν λόγω εγχείρημα είναι πρωτοπόρο, αξιέπαινο, και καλοδεχούμενο!
Με μια πρώτη ματιά, τα περιεχόμενα του online περιοδικού καλύπτουν μεγάλες θεματικές του παραφυσικού. Οι φωτογραφίες και το στήσιμο της ύλης είναι υψηλού επιπέδου, ενώ εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η χρήση video σε μια από τις σελίδες.
Πιστεύω πως το νέο mysteries αποτελεί ένα ακόμη αξιόλογο παράδειγμα του ανανεωτικού χαρακτήρα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στους ελληνικούς κύκλους του παράξενου.
Μονάχα που αναρωτιέμαι αν όλες αυτές οι αλλαγές προσφέρουν αληθινά κάτι στην ποιότητα της έρευνας! Βλέπετε, νιώθω πως ναι μεν δημιουργούνται καινούργια site που εκμεταλλεύονται με ευφυέστερο τρόπο την νεώτερη τεχνολογία, αλλά πόσο πραγματικά καλύτερο είναι το περιεχόμενο τους; Η απλή επανάληψη πληροφοριών δεν είναι αρκετή. Η γνώση δεν είναι μια συλλογή από πληροφορίες, αλλά το απόσταγμα τους!
Νιώθω πως η ελληνική σκηνή του παραδόξου υστερεί σ’ αυτό το κομμάτι. Φυσικά υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις (και ελπίζω το νέο mysteries να γίνει μια από αυτές), κάποιες δε ανήκουν στην «παλιά» γενιά των ερευνητών (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καλός φίλος και παλιός συνεργάτης Θανάσης Βέμπος). Σημασία έχει όμως εμείς, σήμερα, να μπορέσουμε να προσφέρουμε κάτι νέο και ουσιαστικό στην κατανόηση του μυστηρίου. Διαφορετικά η αναζήτηση γίνεται μια απλή πέτρα του Σίσυφου!

1 comments:

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Και μιλώντας για ηλεκτρονικά περιοδικά, δείτε και αυτό: www.scientificexploration.org/edgescience

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.