Το Κόκκινο Βιβλίο της Ψυχής

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


1 Οκτωβρίου: Σήμερα κυκλοφόρησε (και σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στα χέρια μου) ένα εξαιρετικά σπάνιο βιβλίο που η δημοσίευση του αποτελεί πραγματικά εκδοτικό γεγονός! Πρόκειται για το Κόκκινο Βιβλίο, ένα καλαίσθητο ημερολόγιο διακοσίων σελίδων με περισσότερες από 50 εικόνες που ο πατέρας της Αναλυτικής Ψυχολογίας και ψυχαναλυτής Καρλ Γιούνγκ (1875–1961), συνέθεσε στην πλέον σκοτεινή περίοδο της ζωής του.
Ήταν το 1913, όταν ο Γιούνγκ εγκατέλειψε τον μέντορα του Σίγκμουντ Φρόιντ λόγο διαφωνίας πάνω σε διάφορα ζητήματα που αφορούσαν την πρακτική και την φιλοσοφία της ψυχανάλυσης, οπότε και βρέθηκε μόνος και εγκαταλελειμμένος σε μια ψυχική κατάσταση αβεβαιότητας.
Εκείνη την περίοδο, ο Γιούνγκ αφοσιώθηκε σε «ασυνήθιστες» μεθόδους αναζήτησης του εαυτού, φτάνοντας πολύ συχνά στα όρια της ψύχωσης! Παρόλ’ αυτά, από το ταξίδι του στον εσωτερικό λαβύρινθο του ασυνειδήτου, βγήκε αναγεννημένος, φέρνοντας μαζί του τις σημειώσεις εκείνης της εποχής.
Έπειτα, το ημερολόγιο με τους συλλογισμούς του, το έδεσε και το πρόσφερε σε ορισμένους έμπιστους φίλους οι οποίοι και το κράτησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για περισσότερο από μισό αιώνα.
Σήμερα, η οικογένεια του Γιούνγκ αποδέχτηκε τα επανειλημμένα αιτήματα των θαυμαστών του, και πρόσφερε το Κόκκινο Βιβλίο για ανατύπωση αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Philemon.
Περισσότερα για την τόσο σημαντική αυτή έκδοση, μπορείτε να βρείτε εδώ, όπως επίσης και εδώ, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το αλχημικό περιεχόμενο του βιβλίου, την ιστορία του, αλλά και την σημαντικότητα του στην κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής.

6 comments:

Anonymous said...

The Deluxe Edition of the Red Book is no longer available. krima kai thn i8ela polu auth thn ekdosh :/ den uparxei periptosi na thn vrw kirie giorgo ?

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Δοκίμασε στο E-bay. Διαφορετικά, ίσως να εκδοθεί ξανά αργότερα. Όπως και να έχει, άμα τελικά το πάρεις, θα πρέπει μάλλον να πάρεις και καινούργιο ράφι διότι είναι πραγματικά μεγάλο και βαρύ!!

Anonymous said...

Κοίταξα στὸ διαδίκτυο μέσῳ google καὶ ἡ deluxe edition ἔχει, κρατηθῆτε 2.450 δολάρια.
Βλέπε στὴν ἱστοσελίδα http://upcoming.current.com/search?q=Jung%27s+Red+Book%3A+The+art+of+psychology
Τὸ ποσὸ αὐτὸ δὲν μπορεῖ ὁ καθένας νὰ τὸ βρῆ εὔκολα.

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέρον. Δεν γνώριζα για αυτό το βιβλίο. Ονειρεύτηκα στο προαύλιο του σχολείου μου (έκλεισα τα 28 σήμερα) ένα υπερμεγεθες μπλε βιβλίο σε μια βάση. Ο τίτλος αυτού δεν ήταν σαφης. Τον θυμαμαι ως "ο κόσμος του υποσυνείδητου", ενώ καπως αναφέρονται οι λέξεις "φαντασία" και "ονειρολογιο".
Το ξεφυλλισα λίγο και θυμαμαι πως αναφερόταν σε επιμέρους όνειρα (δεν θυμαμαι αν είχε και εξήγηση, πιθανόν) στο β μέρος ενώ στο πρώτο μέρος δυστυχως δεν μπορω να πω περισσότερα γιατί δεν το διαβασα. Νομίζω πάντως πως είχε γενικώς διδακτικό περιεχόμενο.
Αρεσκομαι στο να ερμηνεύω τα όνειρα μου (μερικές.φορές και των άλλων αν το ζητήσουν)και κοιτάζοντας την ερμηνεία του μπλε χρώματος βλεπω πως σημαίνει αλήθεια,σοφία,παράδεισο,γαλήνη,πίστη,κτλ. Επίσης αναφέρει πως η ύπαρξη του μπλε χρώματος.στο όνειρο μπορεί να συμβολίζει το προσωπικό πνευματικό οδηγό και την αισιοδοξία για το μέλλον.

Κοινοποιω τα παραπάνω προσωπικα δεδομένα, όπως και το γεγονός πως θεωρώ εαυτόν ερευνητή της αλήθειας και της ψυχής, της δε ψυχής θεωρώ πως τα προσταγματα οφείλουμε να. ακολουθούμε.
Κλείνοντας, ζητώ από τον κύριο Ιωαννίδη όταν βρει το χρόνο φυσικά, να δώσει μερικές λεπτομερειες ως προς τον τρόπο που παρήγγειλε το εν λόγω βιβλίο και αυτό γιατί η δικιά μου αναζήτηση απεβηκε άκαρπη
Ευχαριστω

Anonymous said...

Στα αγγλικά υπάρχει και σε amazon και σε eBay. Εννοούσα στα ελληνικα πως δεν το βρίσκω. Ας είναι. Θα το διαβάσουμε στα αγγλικά

Anonymous said...

Τσεκαροντας το ποστ παρατηρώ πως παρελειψα να αναφέρω το σημαντικότερο. Στο ονειρο μου ειδα πεντακάθαρο τον συγγραφέα του εν λόγω βιβλίου. Carl G. Jung
Αυτό άλλωστε με οδήγησε και στο παρόν μπλογκ

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.