Εξωγήινες Απαγωγές

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:

The Fourth Kind
Τον Οκτώβριο του 2000 ένα παράδοξο φαινόμενο στενής επαφής τέταρτου τύπου διεξάχθηκε κάπου στην Αλάσκα της βόρειας Αμερικής. Αν απορείτε για τον τύπο κατηγοριοποίησης, αυτός προέρχεται από το κλασσικό σύστημα του Dr. Josef Allen Hynek (1910-1986) που ήταν ο βασικός υπεύθυνος για το πρόγραμμα Γαλάζιο Βιβλίο, μια από τις πολλές επίσημες έρευνες που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ σχετικά με το εξωγήινο ζήτημα.
Επαφή Τετάρτου Τύπου λοιπόν, χαρακτηρίζεται ένα περιστατικό απαγωγής από εξωγήινους, συμβάν που δεν είναι καθόλου σπάνιο στα χρονικά της διεθνής ουφολογίας. Σαν φαινόμενο βέβαια παραπέμπει σε παλαιότερες παραδόσεις απαγωγής ή κλοπής στον νεραϊδόκοσμο, πέρα όμως από αυτή του την διαχρονική (ή αρχετυπική αν προτιμάτε) σημασία, παραμένει ένα δημοφιλές φαινόμενο ακόμη και σε σύγχρονες περιπτώσεις ψυχοπαθολογίας, όπως είχα την ευκαιρία πριν δυο χρόνια περίπου, να επιβεβαιώσω ο ίδιος με ένα ιδιαίτερο περιστατικό υποτιθέμενης επαφής 4ου τύπου, με το οποίο εργάστηκα.
Τα αποτελέσματα αυτής μου της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό mystery τ. 37.
Όπως και να έχει, η ταινία The Fourth Kind που είναι να κυκλοφορήσει στην Αμερική τον ερχόμενο Νοέμβρη αποτελεί μια δραματοποιημένη μεταφορά των αληθινών γεγονότων που βίωσε η Dr. Abigail Tyler και διηγήθηκε μπροστά στην κάμερα των ερευνητών.
Σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία, εμβόλιμα μέσα στην ταινία, θα υπάρχουν σκηνές από το αυθεντικό υλικό, ενώ σχεδόν όλα τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Βουλγαρία…!
Ταινίες όπως η συγκεκριμένη ακολουθούν τα ατμοσφαιρικά χνάρια των Χ-Files, The Mothman Prophecies (2002), ενώ μέρος τους βασίζονται στο κινηματογραφικό ύφος του άμεσου ρεαλισμού που έγινε διάσημο από το Blair Witch Project (1999). Το είδαμε ξανά στο ισπανικό Rec (2007), αλλά και σε μια παρόμοια παραγωγή του 2007, Paranormal Activity με πρωταγωνιστικό τρόμο αυτή την φορά, τα πνεύματα που ταλαιπωρούν με ισχυρές εκδηλώσει poltergeist ένα ζευγάρι.
Το The Fourth Kind όμως, ξεχωρίζει στην προσοχή του ψυχοναύτη της Αποφένειας για ένα σημαντικό λόγο: η εισαγωγή του απαχθέντα στον περίεργο κόσμο του τέταρτου τύπου, γίνεται μέσω μιας κουκουβάγιας, μιας λευκής κουκουβάγιας που ερχόταν και στεκόταν έξω από το παράθυρο του, μέχρι ωσότου αποδείχθηκε πως ήταν κάτι πολύ περισσότερο…
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το μυστήριο που περιβάλει τις κουκουβάγιες, δείτε εδώ.
Μάθετε περισσότερα για την ταινία στο επίσημο site όπως και εδώ, όπου γίνεται λόγος για την μυστηριώδη ταυτότητα των μαρτύρων.
Update
Σήμερα (01/01/2010), έχοντας δει την ταινία, ομολογώ απογοητευμένος τόσο από την σκηνοθεσία (που δεν καταφέρνει να παρασύρει τον θεατή σε μια κατάλληλη ατμόσφαιρα) όσο και προσβεβλημένος, διότι η εταιρία παραγωγής επεδίωξε να παρουσιάσει ως αυθεντικό υλικό κάτι το εντελώς πλασματικό φτιαγμένο!
Στην τελική, θα προτιμούσα ολόκληρη η ταινία να ήταν μονάχα το δήθεν actual footage παρά ένας συνδυασμός dramatizations!
Με προβληματίζει πάντως το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι εκπομπές/ταινίες που χρησιμοποιούν κάμερες για να τεκμηριώσουν το δυσεξήγητο. Λες και όλοι ακολουθούν το ματεριαλιστικό πνεύμα του Seeing is Believing…
Όσοι ενδιαφέρεστε πάντως να μάθετε την hoax πλευρά της ταινίας, δείτε εδώ, όπως και εδώ, για μια υπέροχα στοιχειοθετημένη, αρνητική κριτική!

2 comments:

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Στο τεύχος 257 του περιοδικού Fortean Times, ο αρχισυντάκτης του αφιερώνει το editorial πάνω στο θέμα της ταινίας, δηλώνοντας την ανησυχία του για την επίδραση που θα προκαλέσει η εν λόγω παραγωγή. Βασισμένος στις παρατηρήσεις του καθηγητή ψυχολογίας Chris French, ο David Sutton ορθά σχολιάζει πως η ταινία αυτή αν και υποστηρίζει πως βασίζετε σε αληθινά γεγονότα, παρουσιάζει στην πραγματικότητα φανταστικά στοιχεία ως αληθινά! Ήδη στην Αμερική έχει ξεσπάσει ένας μικρός θόρυβος στους οργανισμούς έρευνας των UFOs όπως και στις επίσημες ενώσεις των υπνωτιστών, που όλοι σπεύδουν να δηλώσουν πως η ταινία μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα ψυχολογικά ευαίσθητων ανθρώπων που πιστεύοντας πως έχουν απαχθεί από εξωγήινους, θα εκδηλώσουν τα ανάλογα συμπτώματα, πλάθοντας μαζί κατασκευασμένες μνήμες! Το γεγονός αυτό το ζήσαμε παλαιότερα με την υστερία για την Σατανική κακοποίηση που σκίασε την Αμερική την δεκαετία του 1990 για να αποδεχθεί τελικά, κάτι σαν αστικός θρύλος…

Anonymous said...

onomazomai theofilos kai exw dei k gw thn tainia auth.m fanike oraia h plokh ma kai o xaraktiras ths tainia.ws vevaia amerikanikh den elipe to "amerikaniko" stoixeio.me provlimatise para poli mporw na pw... kai me provlhmatise kai sto telos ,oi hxografiseis apo anthrwpous p eidan ATIA...giati exei tyxei na exw viwsei paromia ebiria sthn kriti sta xania.ena poli lampero fos ston ourano,se ksegelage oti htan astro.htan fotino,siga siga esvine edelws.meta ksanafotize ma ligo pio dipla.auto ginotan gia 5 6 fores akoma ospou egine katakokkino k isa isa p fainotan kai efyge me iligiodi taxitita.den prospathw na pisw kanenan! den thelw na me pistepsete.sas afigoume ti eida me ta idia m ta matia egw kai o kollitos mou...oti k an htan to gegonos einai pws einai poli egoistiko na leme oti eimaste monoi mas....

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.