Ένα Τεκτονικό Αίνιγμα

Author: Γιώργος Ιωαννίδης / Labels:


18 Σεπτεμβρίου: Εργάζομαι εντατικά αυτή την περίοδο για ένα νέο συλλογικό έργο που θα αφορά την άγνωστη ιστορία και τα μεγάλα μυστήρια του Ελευθεροτεκτονισμού, με αποτέλεσμα να έρχομαι σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέροντα κείμενα, παράξενα βιβλία, και σημαντικούς ανθρώπους.
Καθόλη την διάρκεια αυτής της έρευνας λοιπόν, συνάντησα πολλά ασυνήθιστα, ξεχωρίζει όμως η εν λόγω εικόνα: Πρόκειται για μια γκραβούρα εποχής που έφτασε στα χέρια μου διαβάζοντας το Freemasonry and the Hidden Goddess (2008) του William Bond. Δυστυχώς δεν γνωρίζω την ημερομηνία σχεδιασμού της, κρίνοντας όμως από την αισθητική και την ενδυμασία των παρευρισκομένων, μοιάζει να προέρχεται από γαλλικό βιβλίο του 18ου αιώνα.
Αναμφίβολα, το πιο ενδιαφέρον σημείο (και κάπως μυστηριώδης) είναι η επαφή μακρόκοσμου-μικρόκοσμου που τελούν οι τέκτονες μέσω ενός καθρέπτη!
Πρόκειται άραγε για μια séance όπως υπονοεί ο Bond ή θα πρέπει να αναζητήσουμε περισσότερο νεοπλατωνικές μεθόδους ερμηνείας όσον αφορά την έννοια της προβολής. Σε μια συζήτηση με έναν καλό φίλο τέκτονα πάνω στο γρίφο που παρουσιάζει αυτή η εικόνα, μου ανάφερε μονάχα πως «σε αυτή την εικόνα αυτό που βλέπεις είναι κατοπτρικό- ανάποδο. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα πολλοί ερμητιστές και επίγονοι αυτών κυρίως από Γαλλία, Γερμανία και Κάτω Χώρες συνήθιζαν να κάνουν τις εικόνες τους με αυτόν τον τρόπο, ανάποδα. Ίσως για να μπέρδευαν αυτούς που τις έβλεπαν χωρίς να γνωρίζουν».
Αν κάποιος αναγνώστης μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο στην έρευνα μου, θα ήμουν υπόχρεος!
Για όσους ενδιαφέρονται πάντως για την ιστορία και τον ρόλο που έχουν οι καθρέπτες στην μαγεία, υπάρχει το εξαιρετικό βιβλίο του Donald Tyson, How to Make and Use a Magic Mirror (1995).

3 comments:

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Εξετάζοντας περαιτέρω την βιβλιοθήκη μου πάνω στο θέμα, ανακάλυψα στο βιβλίο του W. Kirk MacNulty, Freemasonry (2006), πως η εν λόγω εικόνα τυπώθηκε το 1791 στην Βιέννη, στο βιβλίο Der Verklarte Freimaurer!

Γιώργος Ιωαννίδης said...

Ίσως αυτό να βοηθήσει… η επιγραφή γράφει Et lux in tenebris lucet et tenebrae eam non conprehenderunt που σημαίνει «Το φως αυτό έλαμψε μέσα στου κόσμου το σκοτάδι, μα το σκοτάδι δεν το δέχτηκε» Ιωάννης, 1: 5

Κ.Ι.Π said...

Το Lux e Tenebris (δηλ. φως από το σκότος) όντως ανήκει στα μοτό που χρησιμοποιεί ο τεκτονισμός του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και χρησιμοποιείται με αυτήν την φράση όχι με την ολοκληρωμένη μορφή του όπως την παραθέτεις, καθώς αυτό δεν συμβαδίζει με το βαθύτερο νοημά που θέλει να μεταφέρει..

Post a Comment

Αγαπητέ επισκέπτη, άφησε εδώ το μήνυμα σου, μα να θυμάσαι, σχόλια που δεν αρμόζουν στο ημερολόγιο θα αφεθούν στην λήθη του κυβερνοχώρου!

Copyright 2009 | Based on a FoolBlogger's template, designed by Ophelia Nicholson.
The initial design was modified by Nikolaos Koumartzis for meta-δίκτυο and Hellenic Society of Metaphysics.